Buitenland

Obama ziet Nobelprijs als roep om actie

De Amerikaanse president Barack Obama ziet het krijgen van de Nobelprijs voor de Vrede als een „roep om actie”, niet als „een erkenning van zijn prestaties”. Hij zei dat vrijdag, enkele uren nadat het Nobelcomité in het Noorse Oslo hem de onderscheiding had toegekend.

ANP
9 October 2009 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 08:51
President Obama van de Verenigde Staten. - Foto EPa
President Obama van de Verenigde Staten. - Foto EPa

„Ik heb niet het gevoel dat ik thuishoor in het gezelschap van de mensen die de prijs eerder al wonnen”, aldus Obama. Hij leek daarmee te reageren op de verbaasde en kritische uitlatingen van mensen die zich afvragen waarom hij nu al, nog geen negen maanden president, de prestigieuze Nobelprijs wint. Ook wordt gevreesd dat de vredesprijs een zware last op zijn schouders legt.Het Nobelcomité was er als de kippen bij om het eerste zwarte Amerikaanse staatshoofd te prijzen voor diens inzet voor de vrede. Obama leverde „buitengewone inspanningen om de internationale diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken”, aldus de Noren. Het comité hechtte vooral belang aan Obama’s visie en werk voor een wereld zonder nucleaire wapens.

Obama heeft een nieuw klimaat geschapen in de internationale politiek, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan dialoog en onderhandelingen in zelfs de moeilijkste internationale conflicten, vindt het comité. „Slechts zeer zelden heeft een persoon in dezelfde mate als Obama de aandacht van de wereld getrokken en haar bevolking hoop op een betere toekomst gegeven”.

De politieke leiders in de Westerse wereld reageerden in het algemeen positief op de toekenning. Maar scepsis en afkeuring waren er ook. Vooral voor de Arabische wereld komt de prijs te vroeg. De radicaalislamitische Taliban–beweging, die in Afghanistan door onder meer Amerikaanse troepen wordt bestreden, kwam met de felste veroordeling: „Obama heeft geen enkele stap gezet in de richting van vrede in Afghanistan”.

Hoewel Obama een ambitieuze internationale agenda heeft, staat hij inderdaad nog voor moeilijke keuzes in Afghanistan. Ook moet er nog een doorbraak worden bereikt in het Midden–Oosten en bij het omstreden atoomprogramma van Iran.

Sinds zijn aantreden strijdt de Democraat, die de Republikein George Bush opvolgde, ook voor ontwapening. Vorige maand zat hij een historische vergadering van de VN–Veiligheidsraad voor. Toen werd unaniem een door de VS opgestelde ontwerpresolutie aangenomen die atoomlanden opriep hun nucleaire wapenarsenaal te schrappen.

Obama liet al weten dat hij op 10 december in Oslo zal zijn om de onderscheiding persoonlijk in ontvangst te nemen. Aan de Nobelprijs voor de Vrede is een geldbedrag van bijna 1 miljoen euro verbonden.

Vorig jaar beloonde het panel de Finse ex–president Martti Ahtisaari (72) voor diens succesvolle bemiddelingspogingen bij conflicten, crises en oorlogen. Op de lijst met kanshebbers voor dit jaar stond een recordaantal van 205 kandidaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer