Piper: Vreugde Bijbelse opdracht
„God wordt het meest verheerlijkt als wij onze diepste voldoening in Hem vinden.” Het is het levensmotto van de Amerikaanse predikant John Piper. „Ik ben niet geïnteresseerd in vreugde die maar tachtig jaar duurt. De vreugde in Christus duurt wel 80.000 jaar, en nog veel langer.”
Piper, predikant van de Bethlehem Baptist Church in Minneapolis, sprak donderdagavond op een predikantenconferentie in Bonn over de vreugde in Christus. Die is volgens hem meer waard dan „boeken schrijven, getrouwd zijn en kinderen krijgen.”Vreugde in Christus is een centraal begrip in de Bijbel, stelt Piper. „Paulus zegt in Filippenzen 1:20 en 21 dat hij hoopt dat Christus wordt geëerd, of hij nu leeft of sterft. Hoe kan hij dat nu zeggen? Omdat sterven voor hem winst is. Hij laat alles achter om Christus te winnen. In Hem vindt hij zijn voldoening.”
Vreugde is ook een Bijbelse opdracht, aldus Piper. „Verblijdt u in de Heere te allen tijd, zegt Paulus. Sterker nog, in Deuteronomium 28 dreigt God zelfs vijanden te sturen omdat Zijn volk Hem niet met vreugde heeft gediend.”
Predikanten hebben daarom een grote verantwoordelijkheid, vindt Piper. Zij moeten, zoals in Hebreeën 13:17 staat, hun werk met vreugde doen en niet al zuchtende. Dat heeft ook gevolgen voor de prediking. „Paulus zegt in 2 Corinthiërs 1:24 dat zijn apostolische dienst erop gericht is anderen vreugde tegen geven. Als dat ook ons doel is, zal de prediking veranderen. Ik ben er absoluut voor dat we tegen bepaalde zonden preken, maar dat mag geen doel op zichzelf worden. Mijn streven is dat mensen hun zonden overwinnen en hun voldoening in Christus vinden. Daar moet de preek op gericht zijn.”
Volgens Piper is vreugde in Christus een medicijn tegen twee uitersten: de dode orthodoxie van het intellectualisme en de emotionaliteit van charismatici en de ”emerging church” (een internationale beweging die zoekt naar nieuwe manieren van kerk zijn).
Vernedering
Bijbelleraar Johannes Pflaum ging donderdagmiddag aan de hand van Filippenzen 2:5-11 in op de vernedering van Christus. Hoewel Christus de schepper en onderhouder van de wereld was, koos Hij ervoor een dienstknecht te worden. „Christus ‘vernietigde’ Zichzelf en werd mens. Eigenlijk staat er: Hij maakte Zichzelf tot niets.”
Christus’ leven stond van vanaf de kribbe tot het kruis in het teken van verzoekingen en angst, honger en dorst, eenzaamheid en verdriet, vermoeidheid en pijn. Waarom vernederde Hij zich zo? Pflaum: „Om Zijn vader te verheerlijken. Zijn lijden en sterven was de enige mogelijkheid om ons te redden. Christus heeft ons verlost van de vloek der wet door Zelf een vloek te worden. Als Hogepriester kan Hij medelijden hebben met onze zwakheden.”
Algenoegzaam
Steve Fernandez, predikant in Vallejo in Californië, zei dat de heerlijkheid van Christus in Zijn algenoegzaamheid ligt. Het doel van de redding van zondaren is de verheerlijking van Christus. „God schijnt in onze harten om Zijn heerlijkheid te laten zien in het aangezicht van Jezus Christus.”
Fernandez haalde de achttiende-eeuwse opwekkingsprediker Jonathan Edwards aan om duidelijk te maken wat het betekent Christus te leren kennen. „Het is al een wonder als een blindgeborene genezen wordt en de wereld om zich heen kan zien. Maar het is een nog veel groter wonder als door wedergeboorte ónze ogen opengaan. Dan zien we Christus, dan zien we Zijn algenoegzaamheid.”
De Hirtenkonferenz (herdersconferentie) in Bonn duurt tot zaterdag en is bedoeld voor predikanten, voorgangers en kerkelijk werkers. Het centrale thema is ”Jezus Christus kennen en leven”.
De driedaagse bijeenkomst is georganiseerd door het Europese Bijbel Training Centrum (EBTC) in Berlijn en Zürich. Deze Bijbelschool is opgezet door twee zendelingen van de Amerikaanse Grace Community Church in Sun Valley, de kerk waarvan John F. MacArthur sinds 1969 predikant is.
Luister naar de toespraak van John Piper op desiringgod.org.