Buitenland

Twee miljoen doden rond bevallingen

Wereldwijd sterven jaarlijks ruim 2 miljoen baby’s en moeders aan complicaties tijdens de bevalling. Dat is dinsdag bekendgemaakt op een driejaarlijks internationaal congres van gynaecologen en verloskundigen in Kaapstad. Driekwart van de sterfgevallen doet zich voor in Afrika en Zuid-Azië.

Buitenlandredactie
7 October 2009 10:02Gewijzigd op 14 November 2020 08:50
JOHANNESBURG – Wereldwijd sterven jaarlijks ruim 2 miljoen baby’s en moeders aan complicaties tijdens de bevalling. Dat is dinsdag bekendgemaakt op een driejaarlijks internationaal congres van gynaecologen en verloskundigen in Kaapstad. Driekwart van de s
JOHANNESBURG – Wereldwijd sterven jaarlijks ruim 2 miljoen baby’s en moeders aan complicaties tijdens de bevalling. Dat is dinsdag bekendgemaakt op een driejaarlijks internationaal congres van gynaecologen en verloskundigen in Kaapstad. Driekwart van de s

Joy Lawn van Save the Children, een van de organisaties die bijdroegen aan het onderzoek, zei dat ieder sterfgeval „een tragedie is voor een gezin.” Zij voegde eraan toe dat eigenlijk sprake is van „een dubbele tragedie” omdat bijna alle sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden.Ruim 1 miljoen kinderen worden dood geboren en nog eens 904.000 overlijden kort na de geboorte. Daarnaast sterven jaarlijks 536.000 moeders, van wie 42 procent tijdens de bevalling. De kindersterfte in Afrika en Zuid-Azië tijdens zwangerschap en bevalling is groter dan die wereldwijd aan malaria en hiv/aids.

In Afrika sterft een op de veertien Afrikaanse vrouwen tijdens de zwangerschap en arbeid. Gezondheidsexperts spreken over „een regelrechte nachtmerrie en een enorme tragedie.”

In Sierra Leone zijn de overlevingskansen het slechtst. Daar heeft een vrouw een kans van een op acht om te sterven tijdens zwangerschap en arbeid. In landen zoals Singapore is het risico op moedersterfte 1 op 3000.

Er zijn talrijke oorzaken voor de hoge moedersterfte in Afrika, onder meer een tekort aan gynaecologische diensten en aan geschoold personeel. De meeste overlijdensgevallen doen zich voor in afgelegen gebieden met een tekort aan artsen en verpleegkundigen.

Er zijn wereldwijd bijna 8 miljoen artsen, maar slechts 1 miljoen van hen zijn werkzaam in de landen waar de meeste baby’s sterven. Zo telt Ethiopië, een land met 80 miljoen inwoners, slechts 133 gynaecologen, 147 chirurgen, 569 vroedvrouwen en 5000 verpleegsters. Daar komt bij dat de meeste ziekenhuizen en klinieken zich in de steden bevinden, terwijl de meeste mensen op het platteland leven.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie van de VN, de WHO, is discriminatie een andere belangrijke oorzaak. In grote delen van Afrika hebben vrouwen een lagere status dan mannen. Zo moet in Nigeria een vrouw toestemming vragen aan haar partner om naar een ziekenhuis te gaan om een kind ter wereld te brengen.

Veel sterfgevallen hadden kunnen worden voorkomen met verbetering van de basale gezondheidszorg en de opleiding van plaatselijke hulpverleners. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan het uitvoeren van keizersnedes en andere medische ingrepen.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van Save the Children, de Gates Foundation en de Johns Hopkins University.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer