Irak: Saddam denkt niet aan aftreden
Saddam Hussein is niet van plan af te treden of in ballingschap te gaan. Irak zal dat zaterdag meedelen aan zijn buurlanden, wanneer die over de crisis rond Irak vergaderen. De in Londen uitgegeven Arabische krant Asharq al-Awsat heeft dat dinsdag gemeld.
De krant zegt een kopie van het document in handen te hebben gekregen dat Irak op de bijeenkomst in Caïro zal verspreiden. Volgens het document denkt Saddam niet aan aftreden omdat hij „de miljoenen Irakezen die oprecht en uit overtuiging op hem hebben gestemd” niet in de steek wil laten. Dat is een verwijzing naar de volksraadpleging van afgelopen najaar, toen 100 procent van de kiezers zich uitsprak voor verlenging van het presidentschap van Saddam.
Volgens de krant zal de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Naji Sabri, op de bijeenkomst in Caïro tevens zijn teleurstelling uitspreken over het feit dat een aantal Arabische landen openlijk heeft gezinspeeld op de mogelijkheid dat Saddam, om zijn land voor een oorlog te behoeden, zou overwegen af te treden. Volgens Sabri moeten de andere landen in de regio beseffen dat het de Verenigde Staten niet alleen te doen is om het hoofd van Saddam, maar dat ze streven naar hegemonie over de gehele Arabische wereld.
Amnesty International heeft de Verenigde Naties dinsdag gevraagd om aandacht voor de humanitaire ramp waartoe een aanval op Irak volgens de organisatie zal leiden. Amnesty wil dat de VN waarnemers naar Irak sturen omdat door een oorlog de onderdrukking door Saddam Hussein verder kan toenemen. Miljoenen mensen, toch al verzwakt door jarenlange internationale sancties, zullen onder een oorlog hebben te lijden, zegt Amnesty.
„Er wordt alleen maar over raketten gepraat en niet over mensen”, zegt Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International. „Wij willen aandacht schenken aan de mensen in Irak.”
Amnesty vreest dat de gevolgen van de aanstaande oorlog in Irak erger zullen zijn dan de Golfoorlog in 1991. Toen vluchtten meer dan een miljoen mensen, hoofdzakelijk uit Noord-Irak. De VN houden nu rekening met 3 miljoen vluchtelingen, zo bleek onlangs uit een uitgelekt rapport.
Irak heeft visa verstrekt aan ongeveer vijftig westerse vredesactivisten die als menselijk schild willen dienen. Dat hebben de activisten dinsdag in Ankara gezegd op een persconferentie. Ze zeiden dat ze door hun aanwezigheid in Irak de regering-Bush zo ver willen krijgen dat deze eventuele voornemens om militaire actie tegen Bagdad te ondernemen laat varen.
De groep bevindt zich op dit moment in Turkije en reist in konvooi. De vredesactivisten hebben onder meer een rode dubbeldekker tot hun beschikking.