Buitenland

Hoop op overlevenden Sumatra neemt af

Zeker 1100 mensen zijn omgekomen door de aardbeving die woensdag enorme verwoestingen heeft veroorzaakt in de provincie West-Sumatra. Dat heeft VN-coördinator voor humanitaire hulp John Holmes vannacht bevestigd. Volgens de Indonesische minister van Volksgezondheid kan het dodental de 4000 naderen.

Van onze correspondent
2 October 2009 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:48

Meer dan 48 uur na de zware aardbeving liggen nog steeds slachtoffers bedekt door dikke lagen puinstof onder de honderden ingestorte gebouwen. Vanmorgen haalden reddingswerkers in de zwaarst getroffen stad, Padang, een studente levend onder het puin vandaan. Het betekende het einde van een veertig uur lange overlevingsstrijd voor de jonge vrouw, die onder een ingestort gebouw lag.Reddingswerkers graven met beitels, bijlen en hun blote, bloedende handen in het zware puin op zoek naar slachtoffers. Het tekort aan bulldozers en ander zwaar materieel zorgt voor ernstige vertragingen in de reddingsoperaties. De hoop voor overlevenden in de ruïnes neemt met het uur af.

„Steeds meer bewoners beseffen dat het mogelijk te laat is voor de duizenden slachtoffers in het puin”, vertelt de 57-jarige Dasril uit Padang. Hij beschouwt het als een wonder dat zijn kinderen en kleinkinderen ongedeerd bleven. Maar hij vreest voor het lot van zijn vrienden, die een bedrijf hadden in een klein winkelcentrum in het centrum van Padang. Het gebouw zou volledig in puin en brokstukken zijn veranderd.

Vanuit de protestantse kerken is direct na de beving hulpverlening op gang gekomen. Ze bieden tenten en andere hulpmiddelen aan en geven morele steun aan inwoners van Padang. „Onze stichting voor rampbestrijding verleent nu ook steun in het rampgebied”, vertelt Febri Tetelepta van de Raad van Indonesische Kerken.

Inmiddels is een enorm watertekort ontstaan onder de bevolking van Padang. De brandstofprijzen zijn volgens lokale berichten explosief gestegen van omgerekend 30 eurocent naar meer dan 2 euro. Eindeloze rijen mensen staan urenlang voor verkoopplaatsen van benzine. In supermarkten en winkeltjes wordt er gehamsterd. Gevreesd wordt dat handelaren in Sumatra misbruik zullen maken van de rampsituatie met exorbitante prijsverhogingen.

De 900.000 bewoners van Padang zijn verstoken van informatie. De stroom is nog steeds uitgevallen, televisie kijken kan niet en de meeste mobiele netwerken zijn nog altijd overbelast. Het kantoor van de lokale krant in Padang is verwoest.

De binnenstad van Padang is vanwege het instortingsgevaar door de autoriteiten afgesloten. De polikliniek van het Dr. M. Djamilziekenhuis is ingestort en in de muren van het grote ziekenhuis zitten grote scheuren.

In het centrum zijn ook enkele driesterrenhotels ingestort, waaronder het onder toeristen populaire hotel Ambacang. Mogelijk bevinden zich 200 hotelgasten en personeel onder het puin. Honderden mensen stromen toe om de reddingswerkzaamheden te aanschouwen. Voor veel inwoners zijn hun dromen van een beter bestaan met de beving verwoest. Het eerste vijfsterrenhotel in Padang, Best Western, wilde over twee weken zijn deuren openen met een groot openingsfeest. Nu is het hotel van de derde tot zevende verdieping onbruikbaar en zwaar beschadigd.

Vliegtuigen uit Jakarta en de Sumatraanse stad Medan arriveerden gistermorgen met tonnen voedsel en hulpgoederen. Ook arriveerden meer dan twintig teams reddingswerkers uit Singapore.

In veel Indonesische steden zijn spontane inzamelingsacties begonnen. In Jakarta halen studenten op kruispunten met plastic emmers en kartonnen dozen geld op van passerende automobilisten. Bij de kassa’s van supermarkten hangen posters met het verzoek donaties te storten voor de slachtoffers.

De Indonesische marine zendt vandaag acht schepen naar het getroffen gebied. Australië, Zuid-Korea en Japan hebben hulp aangeboden en de Europese Unie heeft 3 miljoen euro apart gezet om de reusachtige wederopbouwoperatie te ondersteunen.

De eerste fase van de wederopbouw kan maanden duren. In Padang en omgeving zijn volgens de eerste cijfers zeker 2500 huizen, 4 ziekenhuizen en meer dan de helft van de overheidsgebouw zwaar beschadigd of volledig verwoest.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer