Buitenland

EU overweegt training Somalische soldaten

De Europese Unie overweegt de militairen van Somalië te gaan trainen en te betalen om het onrustige land veiliger en welvarender te maken. Dat moet ook helpen voorkomen dat hongerige inwoners nog schepen kapen voor de kust.

ANP
30 September 2009 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:47

„We inventariseren de mogelijkheden”, zei minister Van Middelkoop (Defensie) bij informeel EU-beraad dinsdag in het Zweedse Göteborg. „We kunnen de Somalische militairen trainen, eventueel een Somalische kustwacht helpen opbouwen of de vredesmacht van de Afrikaanse Unie steunen.”Van Middelkoop vindt het nog te vroeg om een voorkeur uit te spreken. Ook kan hij nog niet zeggen of Nederland meedoet. „Ik zal blij zijn als we in november een beter beeld hebben van de mogelijkheden. Ik wil per se geen verwachtingen wekken.”

Maar EU-buitenlandcoördinator Javier Solana toonde zich stelliger. Hij meldde groeiende steun onder de EU-landen om enkele duizenden Somalische soldaten te trainen. Dat moet een vervolg zijn op een Frans-Luxemburgs trainingsproject voor 500 Somalische soldaten in het aangrenzende Djibouti. De EU overweegt ook een trainingskamp op te zetten in Uganda.

De EU geeft de soldaten principieel geen wapens, maar denkt er wel over de soldaten te gaan betalen om te voorkomen dat ze overlopen naar rebellen.

De EU heeft in het kustgebied al een grote marinemissie om koopvaardijschepen en VN-voedseltransporten te beveiligen. Zo’n twintig schepen en vliegtuigen zijn daar momenteel actief onder leiding van de Nederlandse commandant Pieter Bindt op de Hr. Ms. Evertsen.

Minister Van Middelkoop stak tegenover zijn collega’s uit andere EU-landen de loftrompet over het goede verloop van de marinemissie, de eerste ooit van de EU. De internationale samenwerking verloopt er erg goed, stelde Van Middelkoop, die het gebied net had bezocht.

De EU had al besloten om ook volgend jaar op kapers te jagen bij Somalië. Nederland heeft de ambitie om opnieuw een schip te sturen: het vijfde in twee jaar tijd. Ook andere EU-landen willen weer meedoen, zodat er nu al voldoende schepen lijken te zijn voor de verlengde missie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer