Buitenland

„Ieren nu voor EU-verdrag”

DUBLIN (ANP) - Een meerderheid van de Ieren staat achter het Verdrag van Lissabon, waar ze komende vrijdag in een referendum over kunnen stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling, die is uitgevoerd in opdracht van de Ierse zondagskrant Sunday Business Post.

28 September 2009 06:46Gewijzigd op 14 November 2020 08:45
Een meerderheid van de Ieren staat achter het Verdrag van Lissabon, waar ze komende vrijdag in een referendum over kunnen stemmen. Foto ANP
Een meerderheid van de Ieren staat achter het Verdrag van Lissabon, waar ze komende vrijdag in een referendum over kunnen stemmen. Foto ANP

Van de ondervraagden stemt 55 procent in met het verdrag, terwijl 27 procent tegen zal stemmen. Het ja-kamp steeg met 1 procentpunt, ’nee’ won 2 procentpunten. 18 Procent van de Ieren heeft nog geen mening. Als de twijfelaars niet worden meegerekend, omdat ’geen mening’ geen keuzemogelijkheid is bij het referendum, zou 67 procent voor stemmen en 33 procent tegen.Uit een andere peiling eerder deze week, in opdracht van de krant Irish Times, bleek ook al de Ierse steun voor het EU-verdrag. Van de ondervraagden daar zou 59 procent voor en 41 procent tegen het akkoord stemmen.

De Ieren wezen het verdrag dat de EU moet hervormen vorig jaar nog af. Pas als het verdrag in alle 27 EU-lidstaten is geratificeerd, wordt het van kracht. Zijn voorganger, de Europese Grondwet, strandde vier jaar geleden bij referenda in Nederland en Frankrijk. Dit keer is Ierland het enige land waar een referendum over het verdrag wordt gehouden.

De stembussen in Ierland gaan vrijdag open. De uitslag, die zaterdag wordt verwacht, is ook van invloed op Nederland: de Ieren stemmen namelijk over het nieuwe EU–verdrag dat Brussel meer bevoegdheden geeft.

Een van de directe gevolgen is dat de PVV een extra zetel in het Europarlement krijgt. Het wordt al de vijfde PVV–zetel, waardoor de partij er even groot wordt als het CDA.

Het EU–verdrag is de opvolger van de Europese grondwet. Die werd in 2005 door Nederlanders en Fransen weggestemd. Na wat kleine aanpassingen kwam een nieuwe versie tevoorschijn, die Verdrag van Lissabon is gedoopt. Ditmaal mochten Nederlanders en andere Europeanen niet meer stemmen: alleen Ierland had een referendum grondwettelijk verplicht gesteld.

Ieren vreesden dat Brussel door het EU–verdrag kan ingrijpen in hun verbod op abortus en dat hun eigen Ierse EU–commissaris zou verdwijnen. De Ierse multimiljonair Declan Ganley zette een grootste nee–campagne op. Het referendum juni vorig jaar liep uit op een afwijzing: van de Ierse kiezers stemde 53,4 procent tegen het verdrag.

Maar Brussel liet zich niet afschrikken door het ’no’. Vooral de Franse president Nicolas Sarkozy drong in Ierland aan op een tweede referendum over dezelfde tekst. Onder aanvoering van Sarkozy deden regeringsleiders Ierland enkele toezeggingen, waarna Ierland overstag ging.

Zo is vastgelegd dat Europa zich niet zal bemoeien met de abortusregels in Ierland. Ook houdt elk land voorlopig zijn eigen EU–commissaris, hoewel het verdrag eigenlijk stelt dat landen soms een beurt moeten overslaan.

De opiniepeilingen in Ierland lijken aanvankelijk gunstig voor het verdrag. De grote tegenstander Declan Ganley was al weggevaagd bij de stemming voor het Europees Parlement. een peiling vrijdag toonde dat 48 procent van de ondervraagden ’yes’ zou stemmen, 33 procent kleur het vakje ’no’ en 19 procent wist het nog niet.

Als de uitslag in Ierland zaterdag onverwacht opnieuw ’no’ luidt, lijkt dat de genadeslag voor het verdrag. Maar daar durft Brussel niet aan te denken.

De EU staat eigenlijk in de startblokken voor een ja–uitkomst. Plan is om 29 oktober bij een EU–top van regeringsleiders de mensen te benoemen voor de functies die per 1 januari ontstaan door het verdrag. Dat gaat vooral om de nieuwe EU–president en een coördinator voor het buitenlandbeleid.

Maar er zijn nog wel addertjes onder het gras voordat het langverwachte EU–verdrag van start kan gaan. Enkele EU–landen hebben hun goedkeuring van het verdrag formeel nog niet geheel afgerond. De Poolse president heeft gezegd pas zijn handtekening te zetten als de Ieren hebben ingestemd.
En de Tsjechische president Vaclav Klaus treuzelt ook nog. Hij is een fervent tegenstander van Europese eenwording en zoekt elk excuus om zijn handtekening niet te zetten. Wellicht dat Klaus zijn kans grijpt om de EU een voet dwars te zetten, ook als de Ieren vrijdag instemmen. Dat zou de volgende drempel zijn in de lange lijdensweg van het EU–verdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer