Buitenland

Angst regeert Afghaanse bestuurders

In de twee jaar dat hij gouverneur was, overleefde Arsalah Jamal vier tegen hem gerichte zelfmoordaanslagen.

Kay Johnson (AP)
24 September 2009 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 08:44

Een daarvan werd gepleegd toen Jamal een ziekenhuisvleugel opende. De dader was vermomd als arts. Twee keer reden bomauto’s in op zijn konvooi. Een andere keer overleefde Jamal een aanslag tijdens de begrafenis van een vermoorde collega-gouverneur.De 45-jarige Jamal bleef steeds ongedeerd, maar desondanks stapte hij eind vorig jaar op als gouverneur van de oostelijke Afghaanse provincie Khost en vertrok hij naar Canada. Dat was een overwinning voor de taliban, die door bestuurders te intimideren en te vermoorden het gezag van de regering proberen te ondermijnen.

Het aantal moorden is dit jaar gestegen. Op meer dan honderd overheidsvertegenwoordigers en stamoudsten die de regering steunen zijn aanslagen gepleegd en ongeveer de helft kwam daarbij om het leven.

De taliban zaaien hiermee angst en ondermijnen de toch al zwakke regering. Door de moorden wordt het steeds moeilijker competente mensen bereid te vinden een bestuursfunctie te bekleden. „De taliban weten dat als je één overheidsvertegenwoordiger vermoordt, je tien anderen voor die post afschrikt”, zegt Jamal, die dit jaar naar Kabul terugkeerde om zich in te zetten voor de verkiezingscampagne van president Karzai.

De angstzaaierij van de taliban draagt eraan bij dat de veiligheidssituatie in Afghanistan verslechtert. Er zijn dit jaar ook meer buitenlandse militairen dan ooit gesneuveld.

De Amerikaanse president Barack Obama staat voor het besluit of hij meer militairen naar het land moet sturen. De opperbevelhebber van alle buitenlandse troepen in Afghanistan, de Amerikaanse generaal McChrystal, zegt in een vertrouwelijk rapport dat de missie in Afghanistan gedoemd is te mislukken als er niet binnen een jaar extra troepen worden gestuurd. Maar troepenuitbreiding heeft volgens McChrystal alleen zin als de Afghaanse regering erin slaagt het vertrouwen van de bevolking te krijgen.

Sinds de in augustus gehouden presidentsverkiezingen heerst in Afghanistan een politieke impasse. Er zijn honderden klachten ingediend over fraude, waaraan met name het kamp van Karzai zich schuldig lijkt te hebben gemaakt. Veel Afghanen geven de regering de schuld van de corruptie en van de opleving van de opstand. Het grootste deel van het land beschikt nog altijd niet over basisvoorzieningen als riolering en elektriciteit. De volgende regering staat voor de enorme taak daar verandering in te brengen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer