Fondsenwerver Democraten VS in opspraak
NEW YORK (ANP/AFP/RTR) – Een belangrijke fondsenwerver van de Democratische Partij in de Verenigde Staten is in opspraak. Hassan Nemazee (59) wordt ervan verdacht een piramidefonds te hebben opgezet. Daarmee zou hij drie grote banken in totaal ongeveer 290 miljoen dollar (circa 200 miljoen euro) afhandig hebben gemaakt.
Dat zeiden de aanklagers in de stad New York maandagavond (plaatselijke tijd). Nemazee wist de banken HSBC, Citibank en de Bank of America met vervalste documenten wijs te maken dat hij voldoende onderpand had voor een lening.Volgens de aanklagers heeft Nemazee een deel van het illegaal verkregen geld gedoneerd aan de Democraten. In ruil daarvoor zou hij een hoge functie binnen de partij hebben gekregen. Ook heeft hij volgens de aanklagers luxe goederen gekocht in Italië en New York. Het geld dat hij van de ene bank kreeg, zou hij hebben gebruikt om een deel van een openstaande schuld bij een andere bank af te lossen.
„Meer dan tien jaar lang heeft Nemazee de schijn van weelde opgehouden, door meer dan 290 miljoen dollar te stelen. Zo kon hij een overvloedig leven leiden en de rol van belangrijke politieke fondsenwerver spelen", zei aanklager Preet Bharara.
Door beslag te leggen op een aantal bezittingen hoopt justitie een deel van het verdwenen geld terug te krijgen. Het gaat onder meer om vijf panden, zestien bedrijven, 32 bankrekeningen, een gloednieuwe luxeauto en een sportvliegtuig.
De Democratische Partij heeft laten weten donaties van Nemazee aan een goed doel te zullen schenken.
Nemazee is bestuurslid van een Iraans–Amerikaanse lobbygroep. Volgens het onderzoeksbureau Center for Responsive Politics was hij bij de afgelopen presidentsverkiezingen een van de belangrijkste fondsenwervers van de Democraat Barack Obama. Omdat Nemazee de Democraten veel geld opleverde, werd hij benoemd tot penningmeester van de Democratische campagnecommissie voor de Amerikaanse Senaat.
Nemazee is nu aangeklaagd voor drie gevallen van bankfraude. Op elke aanklacht staat een maximale gevangenisstraf van dertig jaar en een boete van minstens een miljoen dollar.