VS „op alles voorbereid” met Noord-Korea
De Verenigde Staten zijn niet erg onder de indruk van het dreigement van Noord-Korea dat het niet hoeft af te wachten totdat het door de Verenigde Staten wordt aangevallen, maar dat het zelf ook een ’eerste klap’ kan uitdelen. Desondanks zijn de VS „op alle eventualiteiten voorbereid” als het gaat om Noord-Korea. Dat deelde de woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, donderdag mee.
De Noord-Koreaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Ri Pyong-gap had tegen de Britse krant The Guardian van donderdag gezegd: „De Verenigde Staten zeggen dat wij na Irak aan de beurt zijn. Maar wij nemen onze eigen maatregelen. Een preventieve aanval is niet het alleenrecht van de VS.” Fleischer maakte duidelijk dat de regering in Washington er niet erg van onder de indruk is. „We hebben eerder al veel praatjes gehoord van Noord-Korea. Door de uitspraken van Ri Pyong-gap raakt Noord-Korea alleen maar meer geïsoleerd”, aldus Fleischer.
De Noord-Koreaanse partijkrant Rodong Sinmum meldde donderdag in een commentaar dat een aanval van de VS op een Noord-Koreaanse kernfabriek een „totale oorlog” zou ontketenen. „Het is dom van de VS om te denken dat wij zullen wachten met onze armen over elkaar totdat wij worden aangevallen. Wij zullen een eerste aanval beantwoorden met een sterke tegenaanval, en een totale oorlog met een totale oorlog”, aldus de krant.
Sinds woensdag levert de omstreden kerncentrale van Yongbyon weer elektriciteit. Noord-Korea sloot de centrale in de jaren negentig onder druk van de Verenigde Staten. Yongbyon kan plutonium produceren voor de productie van kernwapens. In oktober erkenden de Noord-Koreanen dat zij in het geheim met hun nucleair programma waren doorgegaan. Eind vorig jaar besloot de regering in Pyongyang de centrale weer op te starten. Zij kondigde aan uit het internationale verdrag tegen de verspreiding van kernwapens te stappen en zette inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) het land uit.
Vorige week maakten de Verenigde Staten bekend een extra vliegdekschip in de richting van Noord-Korea te sturen. Ook wordt het aantal Amerikaanse militairen in Zuid-Korea opgevoerd. Daar zijn nu al 37.000 Amerikanen gelegerd. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, zei woensdag dat hij niet uitsluit dat Noord-Korea binnen enkele weken verklaart dat het een of twee kernwapens heeft. Het is de eerste keer dat een Amerikaanse politicus erop zinspeelt dat Noord-Korea op korte termijn toetreedt tot de landen die de beschikking over kernwapens hebben.