Goldstone brengt media Israël in rep en roer
Israëlische politici en media peinsden er deze week niet over het rapport van de VN-onderzoekscommissie van de Zuid-Afrikaanse rechter Richard Goldstone als irrelevant terzijde te schuiven. Israëlische zegslieden vielen het rapport en zijn opstellers aan, maar sommige commentatoren riepen op tot onderzoek.
Aan kritische rapporten van mensenrechtenorganisatie zijn Israëliërs gewend. Deze verschijnen met enige regelmaat en gewoonlijk reageren leger en politici daarop. Maar lang blijven de rapporten niet in de publieke belangstelling staan. Het rapport over de mensenrechtenschendingen in de Gazaoorlog begin dit jaar echter bracht de media in rep en roer. Het kan namelijk betekenen dat militaire leiders aangeklaagd worden voor oorlogsmisdaden. Dat kan weer gevolgen hebben voor de mogelijkheden van Israël om zich te verdedigen.Het dagblad Yediot Ahronot schreef in een commentaar dat het gevaarlijk zou zijn het rapport te negeren of terzijde te schuiven met gebruik van clichés als „antisemitisme”, „eenzijdigheid” of „de Palestijnen zijn ermee begonnen.” Het rapport moet serieus worden bestudeerd in verband met de vraag of de acties van het leger in overeenstemming waren met de basisregels van het internationale recht, „dezelfde regels waar wij naar verwijzen als ons schade wordt aangedaan.”
Het gratis massatijdschrift Yirael Hayom schreef dat het ergste wat Israël kan doen, is met minachting te antwoorden. „We moeten de uitdaging onder ogen zien, en er is geen twijfel aan dat we dat kunnen.”
Het Israëlische dagblad Ha’aretz noemde in een commentaar het rapport „een van de meest serieuze beschuldigingen die ooit geuit zijn tegen de regering en de militairen van Israël.”
De vrees is volgens Ha’aretz nu dat het rapport zal leiden tot de vervolging van militaire leiders door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Israël hoopt dat de VS en andere bevriende landen zullen helpen dat te voorkomen.
De krant stelt echter ook dat het moeilijk zal zijn de conclusies van de Goldstone Commissie te ontkrachten. Deze conclusies zijn namelijk consistent met de bevindingen van andere organisaties. Israël zou daarom volgens het dagblad een staatscommissie van onderzoek in moeten stellen die de beschuldigingen nauwgezet onderzoekt.
In dezelfde krant wijst commentator Ari Shavit op de dubbele maat die de internationale gemeenschap hanteert. Twee weken geleden kwamen ongeveer zeventig mensen in Afghanistan om bij een Amerikaans bombardement in het noorden van Afghanistan. De aanval werd uitgevoerd op verzoek van een Duitse officier. Als de internationale gemeenschap werkelijk het internationale recht serieus neemt, zou deze luchtaanval worden onderzocht. Als de VS, Duitsland en de NAVO weigeren mee te werken, moeten de VN overwegen de zaak door te verwijzen naar het internationale gerechtshof.
Maar iedereen beseft dat de VS, Rusland en China niet onderworpen zijn aan het internationale recht. De VS heeft duizenden onschuldige burgers in Irak en Afghanistan gedood. Rusland gaat vrijuit voor de oorlogsmisdaden in Tsjetsjenië en China kan rustig doorgaan met de bezetting van Tibet. „Ze worden niet gevraagd daarvoor een prijs te betalen, want iedereen begrijpt dat je je niet met de supermachten moet bemoeien.”
Saudi-Arabië gaat vrijuit wat betreft de discriminatie van vrouwen, Sri Lanka verplettert de Tamilbeweging, en Turkije onderdrukt de Koerdische minderheid. „Van Israël wordt echter verwacht dat het een morele standaard hanteert die geen supermacht of staat in het Midden-Oosten hoeft op te houden”, aldus Shavit.