„Vervuiling Probo Koala maakte slachtoffers”
De dood van zeker vijftien mensen in 2006 in de Ivoriaanse havenstad Abidjan is volgens een speciale rapporteur van de Verenigde Naties een gevolg van vervuiling door stoffen uit het schip Probo Koala. Ook vele ziekenhuisopnames zijn daaraan toe te schrijven. Dat schrijft VN–rapporteur Okechukwu Ibeanu in een rapport dat donderdag in Genève aan de Mensenrechtenraad van de VN wordt gepresenteerd.
De rapporteur spreekt van „sterke bewijzen die op het eerste gezicht duidelijk aantonen" dat de overledenen of zieken slachtoffers waren van het dumpen van het afval. Dat was naar Abidjan vervoerd in opdracht van de olie– en grondstoffenhandel Trafigura. Het hoofdkantoor van dit bedrijf is in Nederland gevestigd.Trafigura zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de affaire en betwist ook een aantoonbaar verband tussen de bijtende stoffen uit de Probo Koala en de ziekte– en sterfgevallen. De stoffen zouden wel een onaangename geur veroorzaken maar geen massale verwondingen, ziektes of sterfgevallen.
Maar Ibeanu concludeert dat bewoners bij de plaatsen waar werd gedumpt „direct in contact kwamen met de stoffen door huidcontact en ademhaling". Bovendien is er daarna contact geweest met de giftige stoffen „via het oppervlaktewater en uiteindelijk ook via drink– en grondwater en gewassen in de streek verbouwd".
Ibeanu wijst erop dat de stoffen die in Abdijan zijn gedumpt, eerder door een Amsterdams verwerkingsbedrijf werden geweigerd omdat ze gifitiger waren dan voorzien. Hij vraagt de Nederlandse regering om Ivoorkust in deze zaak blijvend op de hoogte te houden met het oog op de gezondheid van de slachtoffers die niet zijn overleden.
De Probo Koala–affaire heeft in verschillende landen tot juridische procedures geleid. Trafigura heeft begin 2007 voor 152 miljoen euro een schikking getroffen met de Ivoriaanse overheid die van verdere procedures afziet. De Trafigura–kopstukken Claude Dauphin en Jean–Pierre Valentini, die in 2006 in Ivoorkust werden vastgezet, kwamen daarmee vrij. Enkele Ivorianen kregen twintig jaar cel voor hun rol bij het storten van 500 ton giftig afval.
In Londen wordt Trafigura belaagd door advocaten van slachtoffers. Eén heeft gezegd dat Trafigura een aanbod heeft gedaan dat door alle slachtoffers zal worden aanvaard. In Nederland heeft de gemeente Amsterdam in 2006 een onderzoek ingesteld en in 2008 opende de Nederlandse justitie een strafzaak. Donderdag diende Greenpeace in Nederland een klacht in omdat justitie in deze zaak steken zou laten vallen.