Iraakse leger graaft zich in in Noord-Irak
Het Iraakse leger graaft zich met tanks en artillerie in rond de stad Mosul in het noorden van Irak, maar de meeste militairen die nieuw in de stad zijn gelegerd, dragen versleten uniformen en maken een weinig gedisciplineerde indruk. Dat zeggen Turkse tankautochauffeurs die op Noord-Irak rijden om ruwe olie op te halen.
Mosul ligt net buiten het gebied dat door Iraakse Koerden wordt beheerst. De stad wordt als een belangrijk doelwit beschouwd als Amerikaanse troepen bij een eventuele oorlog vanuit Turkije zouden aanvallen.
Volgens de Turkse chauffeurs graven Iraakse militairen tanks in en werpen zij langs de wegen schuttersposten op met zandzakken. De lopen van kanonnen en luchtdoelgeschut staan richting Turkije gericht.
Chauffeur Gazi Idis zei dat de Iraakse soldaten een uitgeputte indruk maken en waarschijnlijk nog geen kogel kunnen afvuren als de Amerikanen komen. „Ze zien er eerder uit als vluchtelingen die op de loop zijn dan als militairen.” Als hij soldaten langs de weg om water vraagt, luidt steevast het antwoord dat zij zelf niets te eten of te drinken hebben. Een andere chauffeur, Husnu Dagli, zei dat de Irakezen keer op keer vragen wanneer de oorlog begint.
De Turkse chauffeurs zijn de enigen die de grens mogen oversteken. De tankauto’s vervoeren dagelijks meer dan 80.000 vaten ruwe olie van Irak naar Turkije, volgens een speciale regeling tussen de twee landen. De handel is door de Verenigde Naties niet formeel toegestaan, maar westerse landen knijpen een oogje toe.
Koeweit heeft dinsdag zijn noordelijke grensgebied en wateren bij Irak uitgeroepen tot militair operatieterrein. Het zal vanaf 15 februari slechts met toestemming van de militaire veiligheidsdienst toegankelijk zijn.
Koeweit zal mogelijk als springplank dienen voor een Amerikaanse invasie in Irak als de Amerikaanse president Bush besluit tot een oorlog om Irak van massavernietigingswapens te ontdoen.
In het olierijke emiraat, dat in 1990 door Irak werd bezet en zeven maanden later door een coalitie onder Amerikaanse leiding werd bevrijd, bevinden zich meer dan 30.000 Amerikaanse militairen, die in het noordwesten van Koeweit oefenen voor een oorlog. Dit gebied, dat ongeveer eenderde van het oppervlak van Koeweit beslaat, is al voor het publiek gesloten sinds twee moslimextremisten in oktober een Amerikaanse marinier doodden en een ander verwondden.