Buitenland

Strafhof benoemt eerste rechters

De eerste zeven rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) zijn dinsdag gekozen. Het gaat om zes vrouwen en één man. Vertegenwoordigers van de 85 landen die het oprichtingsverdrag van het hof hebben bekrachtigd, zouden woensdag in een tweede ronde nog elf rechters kiezen.

Buitenlandredactie
5 February 2003 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

De meeste stemmen kreeg dinsdag de Ierse Maureen Harding Clark, die nu parttime deel uitmaakt van het Joegoslavië-tribunaal. Andere kandidaten die gekozen werden zijn Diarra Fatoumatata Dembele uit Mali, Sylvia Steiner uit Brazilië, Akua Kuemyehia uit Ghana, Elizabeth Odio Benito uit Costa Rica, Navanethen Pillay van het Rwanda-tribunaal uit Zuid-Afrika en de enige man in het gezelschap, Song Sang Hyan uit Zuid-Korea.

De zeven juristen kregen 56 of meer stemmen die nodig waren om tot ICC-magistraat te worden gekozen. De bijeenkomst om de eerste lichting van in totaal achttien rechters voor het ICC te kiezen, vond plaats bij het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Voor de rechtersposten hadden zich 43 kandidaten gemeld.

De verkiezingen duren tot vrijdag. Tot die tijd hebben de deelnemende landen de tijd de overige elf posten bij het strafhof te vullen. Tevoren werd al verwacht dat er meerdere verkiezingsrondes nodig zouden zijn om alle plaatsen te vergeven. De tweede ronde van de verkiezingen begint woensdag om 16.00 uur (Nederlandse tijd).

Onder de zes gekozen vrouwen zijn de Ierse Maureen Clark en Fatoumata Diarra uit Mali, die beiden de meeste stemmen vergaarden. De enige gekozen man in de eerste ronde, de Zuid-Koreaan Sang Hyun Song, kwam op de derde plaats. Bij de laatste verkiezingen van rechters voor het Joegoslavië-tribunaal kwamen vrouwen nauwelijks aan bod.

De eerste rechters van het ICC worden naar verwachting op 11 maart in de Ridderzaal in Den Haag beëdigd in aanwezigheid van koningin Beatrix. Het ICC bestaat officieel sinds juli vorig jaar. Het strafhof zetelt straks ook in Den Haag.

Het Internationaal Strafhof wil verdachten van volkerenmoord, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden vervolgen. De Verenigde Staten doen niet aan de stemming mee omdat de Amerikaanse regering het strafhof niet erkent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer