FAO: Globalisering bedreigt inheemse voeding
ROME (ANP) – De rijke voedseldiversiteit van inheemse gemeenschappen wordt wereldwijd bedreigd door de verspreiding van westerse eetgewoontes. Dat heeft de Voedsel– en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties dinsdag laten weten op basis van eigen onderzoek.
Drie kwart van de genetische diversiteit in landbouwgewassen is in de afgelopen eeuw verloren gegaan, zo blijkt uit het onderzoek. Terwijl bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden kunnen kiezen uit een rijke verscheidenheid aan groente en fruit, leunen westerse geïndustrialiseerde landen hoofdzakelijk op slechts vier commerciële gewassen: tarwe, rijst, maïs en soja.De FAO stelt dat afgesloten leefgebieden snel verdwijnen door onder meer economische motieven. Daarnaast standariseert globalisatie de leefwijze van mensen, wat niet altijd positieve gevolgen heeft. „De verschuiving van traditionele voedingsbronnen naar commerciële, gemakkelijke voeding gaat vaak gepaard met een toename in kwalen als obesitas, diabetes en hoge bloeddruk", legde FAO–voedingsdeskundige Barbara Burlingame uit.