Buitenland

Omvangrijke militaire acties tegen Palestijnen

Israëlische militairen hebben vrijdag bij invallen in vier steden en dorpen op de Westoever acht Palestijnen doodgeschoten en tientallen gevangengenomen. Israëlische vliegtuigen vielen ’s avonds een complex van de veiligheidsdienst Eenheid 17 in de Gazastrook aan. Zeven personen raakten door brokstukken gewond, aldus Palestijnse artsen.

Van onze buitenlandredactie
14 December 2001 21:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

De Jordaanse koning Abdallah heeft tijdens een ontmoeting met de VS-gezant Zinni gevraagd de Amerikaanse rol in het Midden-Oosten niet op te geven. Volgens Abdallah is de Amerikaanse bijdrage cruciaal voor de stabiliteit in de regio, zo melden bronnen rond Abdallah. De Jordaanse koning veroordeelde ook de „militaire escalatie”, die burgers tot slachtoffers maakt.

Zinni heeft tijdens zijn gesprek met de Jordaanse koning zelf bevestigd dat Washington zich blijft inspannen voor de vrede in het Midden-Oosten. De Amerikaanse regering liet gisteren weten dat Zinni, die eind november in het gebied aankwam, daar voorlopig ook blijft en nog niet naar de VS terugkeert.

Raanan Gissen, adviseur van de Israelische premier Ariel Sharon, zei dat Israël de missie van Zinni „niet heeft afgeschreven”. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft openlijk scherpe kritiek geleverd op het besluit van Sharon om Arafat en diens bestuur te mijden. „Ik vroeg hem, stel dat Arafat verdwijnt, wat dan?”, zei Peres in de krant Yediot Ahronot. „Als wij Arafat hier wegjagen, zullen wij problemen krijgen met de Arabische wereld en zullen Egypte en Jordanië de betrekkingen met ons verbreken”. Peres zei ook dat sommige militaire acties van Israël tegen de Palestijnen hem doen „huiveren”, maar dat hij zijn ongelijk graag wil toegeven als ze een einde maken aan de aanslagen van Palestijnse extremisten op Israël.

„Sabotage”
Een medewerker van Arafat, Nabil Abu Rdeneh, zei dat Israël de internationale vredesinspanningen probeert te saboteren. „Dit is een allesomvattende oorlog tegen het Palestijnse volk, zijn gekozen leiderschap en het vredesproces”, zei hij. De Palestijnse autoriteiten zeggen dat de Israëlische acties hun optreden tegen de militanten doorkruisen. Een bevel tot sluiting van de kantoren van de militante organisaties Hamas en Islamitische Jihad, groepen die de verantwoordelijkheid voor tientallen aanslagen hebben opgeëist, werd al na een dag opgeschort.

De Palestijnen blijven achter hun president Arafat staan. De Palestijnse parlementsvoorzitter veroordeelde vrijdag het Israëlische besluit om Arafat niet langer als gesprekspartner te beschouwen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer