Vastgoedwereld kan crisis er wel bij hebben
BRUSSEL (ANP) - Ook in crisistijd verraadt de vastgoedwereld zijn reputatie van luxepaard niet. Terwijl de sector zucht onder kelderende vastgoedprijzen en aflopende leningen, baadde de Europese vastgoedtop deze week in luxe tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Europese vastgoedorganisatie EPRA.
In een tot rustoord omgebouwd IBM-complex in de bossen van Brussel werd geëvalueerd, gediscussieerd en vooruitgekeken. Tijdens een galadiner in het monumentale museum voor Schone Kunsten in het hart van de Europese hoofdstad kon de fine fleur van het Europees vastgoed naar hartenlust netwerken.„Ik ben blij te zien dat zo velen van jullie nog in business zijn”, grapt de Britse econoom Anatole Kaletsky, uitgenodigd om de conferentie te openen. Een pijnlijke lach onder de deelnemers volgt.
Na enkele jaren van megawinsten dankzij de prijsexplosie van vastgoed, zijn de meeste bedrijven nu in de rode cijfers terechtgekomen. Sinds 2007 loopt de waarde van de stenen rap terug, versterkt door het uitbreken van de kredietcrisis. Het gevolg zijn drastische afschrijvingen op de bezittingen.
Guillaume Poitrinal van het Frans-Nederlandse vastgoedconcern Unibail-Rodamco concludeert dat zeepbellen de sector de afgelopen decennia geteisterd hebben. „Ik hoop dat we niet dezelfde excessen zullen creëren”, zei hij vooruitkijkend.
De topman van het AEX-fonds benadrukt dat de crisis nog niet voorbij is. De belangrijkste zorg die de branche hoofdbrekens geeft, zijn tientallen miljarden euro aan aflopende leningen die opnieuw moeten worden gefinancierd. De grote vraag is waar dit geld vandaan moet komen nu het financiële landschap ingrijpend veranderd is en banken en andere geldschieters de kredietkraan hebben dichtgedraaid.
Partijen die wel geld hebben, zijn de grote institutionele beleggers. Maar ook de pensioenfondsen staan niet te springen. „We hebben zo veel mogelijk verkocht toen wij dachten dat de markt te heet werd begin 2007. Nu zijn we niet extreem enthousiast om te investeren”, aldus Patrick Kanters van pensioenreus APG.
De crisis op de vastgoedmarkt biedt ook kansen. Zo kocht het Britse Segro eerder dit jaar de in acute problemen verkerende firma Brixton op. „We verwachten nog meer panden en bedrijven over te nemen”, aldus Segro-topman Ian Coull. Poitrinal van Unibail is voorzichtiger, maar herhaalde dat zijn bedrijf zal investeren als het panden tegenkomt die „fundamenteel goedkoop” zijn.
Tijdens een van de paneldiscussies kregen de deelnemers de vraag voorgeschoteld hoe de markt er volgend jaar voor zal staan. Met veel omhaal verwachten ze een voorzichtig herstel. Of de recessie zich verdiept of dat herstel van de economie echt doorzet, het staat wel vast dat tijdens EPRA 2010 de vastgoedwereld ook weer in luxe zal confereren.
041810 sep 09