Buitenland

Meer doden in Senegal bij veerbootramp

Bij de ramp met de Senegalese veerboot Joola in september voor de kust van het West-Afrikaanse Gambia zijn veel meer mensen om het leven gekomen dan tot nog toe werd aangenomen.

AP
4 February 2003 10:07Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Meer dan 1800 mensen kwamen op 26 september bij het zinken van het schip om het leven. Dat heeft de premier van Senegal, Idrissa Seck, maandag bekendgemaakt. Een eerder onderzoek concludeerde dat bij de ramp 1153 mensen waren verdronken.

De door de Senegalese overheid geëxploiteerde Joola was vanuit het zuiden van Senegal op weg naar de hoofdstad Dakar toen het schip voor de kust van Gambia in zwaar weer terechtkwam, omsloeg en zonk. Slechts 67 mensen overleefden de ramp. Het schip, dat ruim 1800 passagiers vervoerde, was gebouwd voor maximaal 600 personen. Onder de slachtoffers waren twee Nederlanders.

Een Senegalese onderzoekscommissie concludeerde dat de ramp behalve door het veel te grote aantal passagiers aan boord ook mede is veroorzaakt doordat de kapitein en de bemanningsleden slecht waren opgeleid, de lading onevenwichtig was verdeeld, er een tekort was aan reddingsboten en doordat de radioapparatuur aan boord ondeugdelijk was. De president van Senegal, Abdoulaye Wade, ontsloeg na de scheepsramp premier Mame Madior Boye en diens gehele kabinet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer