Noord-Korea: VS willen ons vermorzelen
De Noord-Koreaanse staatsradio heeft maandag opnieuw uitgehaald naar de Verenigde Staten, een dag nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie had gemeld dat er mogelijk meer militairen naar het Verre Oosten zullen worden gestuurd.
„In een poging ons dood te drukken is het Amerikaanse leger bezig zijn troepenmacht in Japan en Zuid-Korea te versterken”, meldde de radiozender, die eraan toevoegde dat het Noord-Koreaanse volk klaarstaat zich op te offeren voor Kim Jong Il, de sterke man van het land, en het socialistische staatsbestel.
De VS overwegen een vliegdekschip, extra bommenwerpers en andere vliegtuigen en 2000 extra soldaten naar de regio te sturen. Pyongyang zou daaruit moeten opmaken dat de VS uitstekend in staat zijn Noord-Korea aan te pakken, ook tijdens een eventuele oorlog in Irak. Op dit moment zijn er 37.000 Amerikaanse soldaten in Zuid-Korea.
Volgens Noord-Korea drijven de VS het conflict rond het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma bewust op de spits om zo een invasie te rechtvaardigen. De VS zeggen geen plannen te hebben om Noord-Korea binnen te vallen.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft maandag dringend om geld gevraagd om een humanitaire crisis in Noord-Korea af te wenden en betere omstandigheden te creëren voor een vreedzame oplossing van de crisis rond het kernwapenprogramma van dat land.
Annan deed de oproep nadat zijn persoonlijke gezant Maurice Strong hem over de toestand in Noord-Korea had bijgepraat. De Canadese diplomaat bezocht Noord-Korea in januari en stelde vast dat de voedsel- en medicijnenvoorraden daar uitgeput beginnen te raken.
Volgens VN-woordvoerder Fred Eckhard is „uitzonderlijke actie” geboden om een tragedie in Noord-Korea te vermijden. De Verenigde Staten overwegen voedsel- en economische hulp aan Noord-Korea te bieden als dat land zijn nucleaire programma’s laat varen. De regering in Pyongyang verwerpt die voorwaarde en zegt dat het Amerikaanse aanbod onoprecht is.
Het bestuur van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA) buigt zich 12 februari over de kwestie-Noord-Korea. De ’nucleaire waakhond’ zal dan beslissen of de Veiligheidsraad een oordeel moet vellen over de noodzaak van sancties tegen Pyongyang. Noord-Korea heeft al eerder gezegd VN-sancties te zullen beschouwen als een oorlogsverklaring.
De Zuid-Koreaanse justitie heeft maandag besloten een onderzoek naar het omkoopschandaal rond de inter-Koreaanse topontmoeting in 2000 op te schorten. Enige uren voor het besluit had de toekomstige Zuid-Koreaanse president Roh Moo-hyun gepleit voor het streven naar een politieke oplossing.
Kort voor het historische topoverleg van de leiders van Noord- en Zuid-Korea in 2000 zou de Zuid-Koreaanse Hyundai Groep miljoenen hebben uitgegeven in Noord-Korea. De Zuid-Koreaanse rekenkamer bevestigde donderdag dat Hyundai 186 miljoen dollar in het Noorden heeft besteed. Het doel van de uitgaven was onduidelijk.
Volgens parlementsleden van de Zuid-Koreaanse oppositie was het geld in opdracht van de Zuid-Koreaanse regering besteed als vergoeding voor het topoverleg. De top wordt beschouwd als een belangrijk politiek wapenfeit van de Zuid-Koreaanse regering en leverde president Kim Dae Jung in 2000 de Nobelprijs voor de vrede op. Zowel Kim als Hyundai en Noord-Korea hebben ontkend dat het geld van Hyundai iets met de top te maken had.