Buitenland

Interview Irving prikkelt Israël

De Spaanse krant El Mundo gaat dit weekeinde een interview afdrukken met een Britse Holocaustontkenner, ondanks protesten vanuit Israël. Dat heeft El Mundo donderdag bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
4 September 2009 08:00Gewijzigd op 14 November 2020 08:35
David Irving. Foto EPA
David Irving. Foto EPA

De krant publiceert deze week zes interviews met deskundigen op het gebied van de Tweede Wereldoorlog, naar aanleiding van het feit dat het op 1 september zeventig jaar geleden was dat de oorlog begon. El Mundo beweert „vernieuwende visies” op de oorlog te willen brengen, en wijst de Israëlische bewering dat in dit geval de vrijheid van meningsuiting beperkt zou moeten worden van de hand.Het omstreden interview is een vraaggesprek met de Brit David Irving, die in 2006 en 2007 in Oostenrijk een gevangenisstraf van ruim een jaar uit moest zitten omdat hij de moord op 6 miljoen Joden door de nazi’s had ontkend.

De Israëlische ambassadeur Raphael Schutz vindt het interview met Irving een belediging van de lezers, van echte historici en van de notie van vrije meningsuiting.

In de serie worden onder anderen de veelgeprezen Hitlerbiograaf Ian Kershaw en Avner Shalev, directeur van het Israëlische Holocaustmuseum Yad Vashem, geïnterviewd.

„Dat Irving op hetzelfde podium wordt geplaatst kan de indruk wekken, en in feite doet het dat, dat hij hetzelfde aanzien heeft, terwijl iedereen die ook maar iets over de man weet, weet dat David Irving een oplichter is”, aldus Schutz.

Adjunct-hoofdredacteur Juan Carlos Laviana verdedigt de beslissing om het interview met Irving af te drukken. In het volgens Laviana zeer kritische interview zou de Brit de Holocaust niet ontkennen. Bovendien heeft Irving zijn straf uitgezeten, en doet hij nog altijd onderzoek naar de oorlog, aldus de adjunct-hoofdredacteur. Ook zou Irving het ‘slachtoffer’ zijn van antinaziwetgeving waarvan veel Europese landen zich nu, zo’n 65 jaar na de oorlog, afvragen of die niet te streng is.

In veel Europese landen is het verboden om de Holocaust te ontkennen. Daarom ook kreeg Irving in Oostenrijk een gevangenisstraf opgelegd. In diverse processen is gebleken dat de Jodenvervolging niet te ontkennen valt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer