Kerk & religie

„Woestijn is plaats van oordeel”

„De woestijn is in het spreken van de oudtestamentische profeten de plaats van oordeel en gericht, maar ook de plaats van ontferming.” Ds. L. de Wit, hervormde predikant te Bleskensgraaf, sprak woensdag op de derde en laatste dag van de Haamstedeconferentie in Elspeet over de woestijn.

Van een medewerker
3 September 2009 08:47Gewijzigd op 23 March 2023 14:32Leestijd 3 minuten
„De woestijn is in het spreken van de oudtestamentische profeten de plaats van oordeel en gericht, maar ook de plaats van ontferming.” Foto EPA
„De woestijn is in het spreken van de oudtestamentische profeten de plaats van oordeel en gericht, maar ook de plaats van ontferming.” Foto EPA

De Haamstedeconferentie is bedoeld voor predikanten, evangelisten, theologiestudenten en docenten godsdienst die in prediking, onderwijs en pastoraat uitgaan van de beginselen van de Reformatie en de Nadere Reformatie. In een eerdere lezing had ds. De Wit gesproken over de tocht van de Israël door de woestijn.Aan de hand van de profetieën van Jeremia, Hosea, Ezechiël en Jesaja liet ds. De Wit zien dat de woestijn werd gezien als de plaats van het gericht, maar dat de profeten er heel divers mee omgingen. Jeremia wijst in het begin van zijn boek op de liefde van God voor het volk Israël in de woestijn. Het volk keert zich echter van Hem af. Daarna is er sprake van een negatieve oordeelsprediking. Aan het einde van het boek gaat het over genade in de woestijn. „De liefde en trouw van God zijn sterker dan Zijn toorn.”

Het element van de twist van God mag in de prediking niet ontbreken, aldus de predikant. „Waar het volk niet meer schuldig gesteld wordt, gaat het verloren.”

Als voorbeeld gaf hij de tweede kerkdienst op zondag, die in veel gemeenten onder druk staat, evenals de zondagsheiliging in zijn algemeenheid. Ds. De Wit wees er ook op dat Nederland veel van de Heere heeft ontvangen. „Geloven wij nog dat God ons alles geeft, opdat wij ons leven kunnen besteden in Zijn dienst en in de dienst aan de naaste?”

De predikant riep zijn gehoor op om bij het spreken over Gods toorn ook te zeggen dat terugkeer tot God het doel is. „In de verkondiging van het oordeel is ook een lieflijke lokstem. Soms voert God zijn volk in de woestijn om tot hun hart te spreken. Je kunt beter in de woestijn zijn met de Heere dan in het beloofde land zonder Hem.”

Ds. M. Goudriaan, hervormd predikant te Veenendaal, sprak het slotwoord vanuit Handelingen 4: 29-31. Hij noemde vrijmoedig spreken een gave die op de knieën en gravend in de Schrift verkregen wordt. „Eerlijk Gods Woord spreken is genade.”

Het bewogen worden van de plaats waarin de volgelingen van Christus vergaderd waren, noemde hij een preludium op wat gaat gebeuren: het bewegen van mensen, kerken en volken. Geestelijke stilte is erg, aldus ds. Goudriaan. „Wat is er huiveringwekkender dan een geestelijke stilte? Geestelijke stilte kan gepaard gaan met veel gedraaf. Stilte en hol activisme liggen dicht bij elkaar. De Geest brengt beweging, maar dat is iets anders dan activisme, waarbij mensen voor alles moeten zorgen. Het is nodig dat in de stilte van deze tijd mensen door de Heilige Geest worden bewogen en worden geworpen in de doorboorde handen van Christus.”

<File v-if="article['files'] && article['files'][0]" :file="article['files'][0]" /><File v-if="article['files'] && article['files'][1]" :file="article['files'][1]" />

Vond je dit artikel nuttig?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer