Barometercorruptie
Op de wereldwijde corruptiebarometer nam Israël vorig jaar de 33e plaats in. Ter vergelijking: Nederland staat op nummer zeven; Denemarken gaat aan kop.
Sinds 1993 houdt de organisatie Transparency International, met hoofdkantoor in Berlijn, wereldwijd statistieken over corruptie bij. De instantie beschikt over een internationaal netwerk dat gegevens aanlevert.Stond Israël in 2001 nog op een gedeelde zestiende plaats (samen met de Verenigde Staten) op de lijst van minst corrupte landen, vorig jaar was de Joodse staat tot plek 33 gezakt.
Ter vergelijking: het Afrikaanse Botswana staat op de 36e plaats. Traditioneel scoren de Scandinavische landen het best. Denemarken, Zweden en Finland staan sinds jaar en dag in de top vijf.
Nederland stond in 2005 nog op de elfde plaats, samen met het Verenigd Koninkrijk.
Onderaan prijkt Somalië, waar de centrale regering al jaren niet meer functioneert en waar door krijgsheren en islamitische rebellen de dienst uitmaken.
Ook Afghanistan, Irak en Birma scoren uitermate slecht als het om het tegengaan van corruptie gaat.
Hoewel de index over 2009 nog niet definitief is, signaleert Transparency International nu al „een groeiend gebrek aan vertrouwen in het zakenleven, een dagelijkse realiteit van steekpenningen en halfslachtige pogingen van regeringen om corruptie te bestrijden.
Onderstaand de top 33 van de wereldwijde corruptiebarometer. Een aantal landen neemt eenzelfde plaats in. Vandaar dat de nummering niet altijd doorloopt.
Denemarken
Zweden
Nieuw-Zeeland
Singapore
Finland
Zwitserland
IJsland
Nederland
Australië
Canada
Luxemburg
Oostenrijk
Hong Kong
Duitsland
Noorwegen
Ierland
Verenigd Koninkrijk
Verenigde Staten
Japan
België
Saint Lucia
Barbados
Frankrijk
Chili
Uruguay
Slovenië
Estland
Spanje
Qatar
Saint Vincent
Cyprus
Portugal
Israël