„Herculesonderzoek niet onafhankelijk”
Mr. P. van Vollenhoven vindt het onderzoek naar de Herculesramp door de Inspectie Brandweerzorg en Rampenbestrijding (IBR) een voorbeeld van een onderzoek „zonder onafhankelijke blik.” Hij zegt dat in een gesprek met het Algemeen Dagblad van zaterdag.
Aanleiding is het verschil tussen de uitkomsten van het IBR-onderzoek en die van de Raad voor de Transportveiligheid, waar Van Vollenhoven voorzitter van is.
Naar de crash van het Hercules-toestel in juli 1996 op het vliegveld Eindhoven werden talloze onderzoeken gedaan. Het ongeluk kostte aan 34 van de 41 inzittenden het leven. Niet de oorzaak van de ramp trok de aandacht, maar het feit dat hulpverleners niet wisten dat er een militair fanfarekorps aan boord was.
Het IBR concludeerde dat eerder kon worden begonnen met het redden van de inzittenden. Van Vollenhovens raad zegt van niet. „Dit geeft aan dat je met onafhankelijk onderzoek tot een ander oordeel kunt komen”, zegt Van Vollenhoven.
Het IBR valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken. „Bij een dergelijk verschil van inzicht krijg je wel eens het gevoel van: „Ben ik nu gek of zijn anderen dat?” Is er een zwarte vlek bij het IBR ontstaan? Ik weet het niet. Of het is gebrek aan mankracht of onkunde?” aldus Van Vollenhoven.
Van Vollenhoven wil verder dat het wetsvoorstel voor de nog in te stellen Onderzoeksraad voor Veiligheid wordt aangepast. Gebeurt dat niet, dan wordt hij daar geen voorzitter van. Volgens Van Vollenhoven kan het niet door de beugel dat ministers kunnen ingrijpen in rapporten die de onafhankelijke onderzoeksraad maakt. „Een minister moet niet wíllen ingrijpen in een rapport van een onafhankelijke raad”, zegt Van Vollenhoven. „Dit is een heel vreemd wetsvoorstel. Het is principieel onjuist.”
De IBR is inmiddels samengevoegd met de Inspectie Politie en de Inspectie Brandweerzorg tot de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid. Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken zegt dat de inspectie organisatorisch en beheersmatig onder zijn ministerie valt, maar volstrekt onafhankelijk opereert.
„De minister grijpt nooit in in het werk of de bevindingen bij onderzoeken. Als hij het met de uitkomsten oneens zou zijn, dan kan hij zijn mening er alleen naast leggen, in een brief aan de Tweede Kamer.” Hij voegt toe dat er ook geen gebrek aan mankracht is geweest bij het onderzoek naar de ramp. „Daar zijn ervaren onderzoekers aan het werk geweest.”