Medicijn verlaagt aantal beroertes
Met het nieuwe medicijn dabigatran kan het aantal beroertes bij mensen die aan hartritmestoornissen lijden fors omlaag. Met het antistollingsmiddel zouden patiënten 34 procent minder kans hebben op een beroerte.
Dat werd gisteren bekendgemaakt tijdens een cardiologencongres in Barcelona. De onderzoeksresultaten zijn online gepubliceerd in het medisch vakblad The New England Journal of Medicine.Het nieuwe middel laat ten opzichte van het klassieke middel ook een daling in het aantal bloedingen zien, met 21 procent. De werking van het nieuwe medicijn werd onderzocht bij ruim 18.000 patiënten in 44 landen, onder wie ruim 1200 Nederlanders.
Onderzoeker A. Alings, als cardioloog verbonden aan het Amphia Ziekenhuis in Breda, noemt de resultaten „een onvoorstelbare vooruitgang.” Volgens de hoofdonderzoeker van de studie in Nederland is het medicijn beter dan de bestaande middelen omdat het herseninfarcten voorkomt. Daarbij is het ook veiliger omdat het minder bloedingen veroorzaakt. Bovendien is het makkelijker in gebruik omdat de patiënt niet meer naar de trombosedienst hoeft.
De Maastrichtse hoogleraar Harry Crijns erkent de voordelen van het nieuwe middel. Al heeft hij twijfels over de claim dat het minder bloedingen veroorzaakt. Crijns verwacht dat cardiologen het medicijn opnemen in de richtlijn om het aantal beroertes voor patiënten met hartritmestoornissen te voorkomen.
In Nederland lijden ongeveer 240.000 mensen aan hartritmestoornissen. Ongeveer 210.000 patiënten krijgen momenteel een bloedverdunner om het risico op een beroerte te verkleinen. De huidige antistollingsmiddelen zijn echter moeilijk in te stellen, waardoor regelmatig controle bij de trombosedienst noodzakelijk is.