FNV wil 2,5 procent meer loon
De FNV vindt dat de lonen in de periode tot 2007 jaarlijks met gemiddeld 2,5 procent kunnen stijgen. Als het kabinet vasthoudt aan 1,5 procent betekent dat achterstelling van werknemers in de collectieve sector en van mensen met een uitkering.
De vakcentrale noemt het op de eigen internetpagina „onaanvaardbaar” als de lonen met niet meer dan 1,5 procent stijgen. De FNV vindt verder dat het sociaal minimum moet worden verhoogd. Voor langdurige minima zonder uitzicht op werk moet een extra aanvulling komen.
CNV-voorzitter Terpstra is „stomverbaasd” over de „merkwaardige” strategie van de FNV. „Eerst is tussen kabinet en sociale partners met veel moeite loonmatiging voor 2003 afgesproken. En nu gaat De Waal vooruitlopen naar 2007. Ridicuul.”
Terpstra vindt dat een nieuwe coalitie eerst moet laten zien wat zij voor de werknemers in petto heeft. „We mogen aangesproken worden op onze verantwoordelijkheid, maar daar moet een nieuw kabinet wel iets tegenover zetten”, aldus Terpstra.
FNV-voorzitter Lodewijk De Waal gaf zaterdag op de televisie zijn visie op een komende kabinetsperiode. Onderdeel daarvan is een bezuiniging van 8 miljard euro. Volgens hem mag het begrotingstekort in 2007 1 procent bedragen. „Anders schuiven we te veel schuld naar een volgende generatie door.”
De FNV zou hierover vandaag een brief naar informateur Donner sturen. Daarin pleit de vakcentrale verder voor een verhoging van het sociaal minimum met minimaal 1 procent, „omdat er behoefte is aan armoedebestrijding.” De Waal wil onderhandelen over loonmatiging, mits de lonen minimaal gelijk blijven aan het niveau van de inflatie.
De Waal verwacht meer „sociale cohesie” van een coalitie CDA/PvdA dan van de eerder gesneefde combinatie en het mogelijke alternatief CDA/VVD/LPF. Hij vindt dat PvdA en CDA „na een week snuffelen” nu zaken moeten doen. Overigens zou de vakbondsvoorzitter een ministerspost niet afslaan. Ontwikkelingssamenwerking heeft daarbij duidelijk zijn voorkeur boven Sociale Zaken.
De FNV-vakcentrale moet zelf ook bezuinigen. Als gevolg daarvan heeft de Vrouwenbond FNV mogelijk haar langste tijd gehad. De FNV moet voor 2,5 miljoen euro snijden in een jaarlijkse begroting van 21 miljoen. De aangesloten bonden besluiten binnenkort over de manier waarop dat moet gebeuren, heeft een woordvoerder van de FNV zaterdag gezegd.
De beursmalaise en de teruglopende ledenaantallen zijn de oorzaak van de maatregelen. Die leiden ook tot banenverlies. Volgens de begrotingsvoorstellen over 2003 gaat het om 10 procent van de 240 banen.
Het streven is volgens een woordvoerder een politieke organisatie voor de collectieve belangenbehartiging overeind te houden. Dat betekent dat mogelijk gesneden wordt in de extra’s in de dienstverlening. Daarbij valt te denken aan FNV Formaat, dat onder meer ondernemingsraden schoolt, publieksvoorlichting en allerhande subsidies.
Ook de Vrouwenbond wordt mogelijk opgeheven omdat het ledental de afgelopen tijd sterk is gedaald. Met een daling van 2,9 procent in ledenaantal naar inmiddels minder dan 6000 is het de snelst slinkende bond binnen de FNV.