Strijd rond bewijzen voor kernwapens Iran
Westerse bronnen lekten vorige week informatie naar de pers dat Iran wel degelijk aan kernwapens werkt.
De lekken moeten Mohamed al-Baradei, directeur van het Internationaal Atoomagentschap, onder druk zetten om een document toe te voegen aan het rapport dat hij deze week publiceert. Maar Al-Baradei trekt de authenticiteit van de informatie in twijfel.Volgens een bericht van Louis Charbonneau, de Reuterscorrespondent bij de Verenigde Naties, zeggen „verscheidene” functionarissen dat de IAEA over „geloofwaardige informatie” beschikt dat een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten uit 2007 over Iran „fout” was. Dat rapport had gesteld dat Iran in 2003 zijn plannen voor kernwapens had opgeborgen. George Jahn, correspondent van Associated Press in Wenen, bracht op dezelfde dag, 20 augustus, een gelijkaardig verhaal.
De berichten weerspiegelen de vijandige houding van de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Israël ten opzichte van Al-Baradei. Ze suggereren dat Al-Baradei informatie achterhoudt die hij al sinds september heeft.
Volgens een „westerse topdiplomaat” die in het Reutersbericht geciteerd wordt, willen de vier westerse landen dat het IAEA-rapport dat deze week moet verschijnen, melding maakt van inlichtingendocumenten over een vermeend Iraans onderzoeksprogramma voor kernwapens. Over die documenten is een rapport opgemaakt door de veiligheidsafdeling van het IAEA.
Wat beide persagentschappen niet vermelden, is dat binnen het Internationaal Atoomagentschap al geruime tijd grote verdeeldheid heerst over de bewuste documenten. De veiligheidsafdeling onder leiding van de Fin Olli Heinonen, de nummer 2 van het IAEA, zegt dat ze authentiek zijn, anderen, onder wie Al-Baradei, zijn sceptisch.
De sceptici gingen vorig jaar nog meer twijfelen toen bleek dat met sommige sleuteldocumenten geknoeid was. Volgens een diplomatieke bron uit de omgeving van het IAEA beantwoorden de documenten niet aan de rigoureuze criteria die Al-Baradei voor bewijsmateriaal hanteert.
De VS en andere regeringen weigerden de documenten aan het IAEA te bezorgen omdat Al-Baradei erop stond dat alle documenten voor authentificatie met Iran gedeeld zouden worden. Volgens de VS zou dit de „bronnen en methodes” van inlichtingendiensten in het gedrang brengen.
Het belangrijkste document waar de IAEA en Iran geen toegang toe krijgen, is een brief van een Iraans ingenieursbedrijf aan een ander Iraans bedrijf, Kimia Maadan, dat aan het kernwapenproject heeft meegewerkt.
Op de brief komen naar verluidt met de hand geschreven aantekeningen voor die verwijzen naar studies over kruisraketten.