Buitenland

Bloedigste jaar in Afghanistan

Het jaar 2009 telt sinds dinsdag een recordaantal buitenlandse militaire slachtoffers in Afghanistan sinds de militaire operatie tegen de taliban in 2001 startte. Volgens de onafhankelijke website icasualties.org staat de teller door de aanslag op vier Amerikaanse militairen op 295.

Buitenlandredactie
26 August 2009 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 08:31
KANDAHAR - Een politieagent inspecteert dinsdag de plek waar een bomaanslag heeft plaatsgevonden. Volgens officiële bronnen zijn er circa zestig mensen gewond geraakt. Foto EPA
KANDAHAR - Een politieagent inspecteert dinsdag de plek waar een bomaanslag heeft plaatsgevonden. Volgens officiële bronnen zijn er circa zestig mensen gewond geraakt. Foto EPA

Het jaar 2009 overtreft daarmee het vorige ‘recordjaar’ 2008, toen de teller over het hele jaar op 294 bleef steken. Een Amerikaanse software-expert is de site in 2003 begonnen om het aantal slachtoffers van de oorlog in Irak bij te houden en breidde dit later uit naar Afghanistan.Sinds de verdrijving van het radicaalislamitische talibanbewind eind 2001 zijn er 1344 buitenlandse militairen gesneuveld in Afghanistan. Veruit de meeste slachtoffers, 802, zijn Amerikanen. Nederland staat op een achtste plaats met negentien doden.

Het jaar 2009 duurt nog ruim vier maanden en de teller dreigt door te tikken vanwege aanhoudende aanslagen. Een zware bomaanslag kostte dinsdag nog zeker dertig burgers en agenten in de zuidelijke stad Kandahar het leven. Volgens officiële bronnen zijn er circa zestig mensen gewond geraakt. Sommigen zeggen dat het doelwit van de aanslag een Canadese ontwikkelingsorganisatie zou zijn. Anderen noemen een Japans bouwbedrijf dat wegen aanlegt. De Taliban zeggen niets te maken te hebben met de aanslag. Een woordvoerder van de militante beweging heeft woensdag gezegd dat de Taliban de aanslag in het zuiden van Afghanistan veroordelen.

De vier regionale Amerikaanse legercommandanten van de NAVO zouden volgens de Amerikaanse krant The New York Times afgelopen weekeinde aan gezant Richard Holbrook hebben gerapporteerd dat er te weinig troepen zijn om de taliban te bestrijden. Vooral in het zuiden en oosten van Afghanistan zijn te weinig buitenlandse militairen aanwezig, aldus de krant maandag.

De VS stuurden recentelijk 17.000 extra militairen om de veiligheid te garanderen rond de presidentsverkiezingen op 20 augustus. De eerste resultaten van de verkiezingen van vorige week donderdag werden dinsdag naar buiten gebracht door de kiescommissie. Daaruit blijkt dat de zittende president Hamid Karzai een lichte voorsprong heeft op zijn belangrijkste rivaal, Abdullah Abdullah.

De voorlopige resultaten zijn gebaseerd op ruim 10 procent van het totaalaantal uitgebrachte stemmen. Karzai staat met 212.927 stemmen op 40,6 procent en Abdullah met 202.889 op 38,9 procent. Het gaat om stemmen uit 21 van de 34 Afghaanse provincies.

Naar de uitslagen van de stembusgang wordt met spanning uitgekeken. Beide kandidaten hebben de afgelopen dagen al de overwinning geclaimd. Zo beweerde de Afghaanse minister van Financiën, Zakhilwal, maandag dat Karzai 68 procent van de stemmen behaald zou hebben, wat een woordvoerder van Abdullah ontkende. De kiescommissie heeft Karzai en Abdullah gemaand zich stil te houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer