Turkije rekent op hulp van NAVO bij aanval van Irak
Turkije gaat ervan uit dat zijn NAVO-bondgenoten te hulp zullen schieten als het land bij een conflict in Irak wordt aangevallen, heeft minister van buitenlandse zaken Yaris Yakis vrijdag gezegd. Zo niet, dan zal de militaire alliantie haar geloofwaardigheid en afschrikkingskracht verliezen, zei hij.
Turkije houdt een Amerikaans verzoek om bases beschikbaar te stellen voor een eventuele aanval op Irak in beraad. Veel Turken zijn bang dat Irak terug zal slaan met raketten. Volgens de NAVO-statuten zal een aanval op een van de bondgenoten beschouwd worden als een aanval op het gehele bondgenootschap.
Yakis zei dat een oorlog in Irak niet noodzakelijkerwijs hoeft te leiden tot een Iraakse aanval op Turkije. De Turkse minister voerde vrijdag in Ankara overleg met zijn Griekse en Italiaanse ambtgenoten over de Iraakse crisis en de Turkse inspanningen om lid te worden van de Europese Unie. „Wij praten hier over scenario’s die hoogst onwaarschijnlijk zijn, maar het is beter om op alles voorbereid te zijn”, zei de Griekse minister George Papandreou.
De zeer invloedrijke Turkse Nationale Veiligheidsraad besprak vrijdag het Amerikaanse verzoek om bases beschikbaar te stellen voor een noordelijk front tegen Irak. De Turkse politieke leiders zijn zeer terughoudend om het verzoek in te willigen, gezien het brede verzet onder de bevolking tegen de stationering van Amerikaanse troepen. De militaire leiders zijn echter van mening dat langer dralen de Amerikaanse militaire planning in de war kan sturen en de warme banden tussen Ankara en Washington op het spel kan zetten. Turkije is sterk afhankelijk van politieke en economische steun van de VS.
Naar verluidt hebben de Amerikanen toestemming gevraagd voor de stationering van 80.000 militairen in Turkije. De Turkse autoriteiten hebben de Amerikanen verzocht dit aantal te verlagen. Turkse kranten speculeren dat Ankara met de stationering van maximaal 20.000 Amerikaanse militairen akkoord zal gaan.