Buitenland

Schotse minister: Dader Lockerbie komt vrij

Abdel Basset al–Megrahi, de Libiër die vastzit wegens de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing 747 in 1988 boven het Schotse Lockerbie, wordt om humanitaire redenen vrijgelaten. Dat heeft de Schotse minister van Justitie, Kenny Macaskill, donderdag meegedeeld. De 57–jarige Megrahi lijdt aan prostaatkanker in een terminale fase.

ANP/AFP
20 August 2009 14:53Gewijzigd op 14 November 2020 08:29
TRIPOLI – Abdel Basset al–Megrahi, de Libiër die vastzit wegens de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing 747 in 1988 boven het Schotse Lockerbie, wordt om humanitaire redenen vrijgelaten. Foto EPA
TRIPOLI – Abdel Basset al–Megrahi, de Libiër die vastzit wegens de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing 747 in 1988 boven het Schotse Lockerbie, wordt om humanitaire redenen vrijgelaten. Foto EPA

Een hoge functionaris binnen de regering van Libië zei donderdag dat Megrahi al vrij is en binnen enkele uren in Tripoli, de hoofdstad van Libië, landt,. De Libiër staakte onlangs zijn beroep tegen het Schotse vonnis uit 2001. Daarmee werd een obstakel voor vrijlating of overplaatsing weggenomen.Bij de bomaanslag op Pan Am–vlucht 103 op 21 december 1988 kwamen 270 mensen om het leven. Alle 259 inzittenden en elf mensen op de grond stierven tijdens de crash.

De meeste slachtoffers waren afkomstig uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering is „diep bedroefd” over de vrijlating. Net als veel nabestaanden hadden de Amerikanen graag gezien dat Megrahi zou sterven in zijn cel in Schotland. Daar staat tegenover dat er ook nabestaanden zijn die geen bezwaar hebben tegen de nu genomen beslissing.

De Libiër is de enige persoon die veroordeeld is voor de terreuraanslag. Hij zou eigenlijk een celstraf van maximaal 27 jaar hebben moeten uitzitten.

De Schotse regering besloot echter dat al–Megrahi op humanitaire gronden toch vrij kon worden gelaten. „Meneer al–Megrahi toonde geen enkele compassie met zijn slachtoffers”, aldus MacAskill. „Zij mochten niet meer terugkeren naar hun gezinnen om met hen de rest van hun leven door te brengen, laat staan hun laatste dagen. Maar dat is op zichzelf geen reden voor ons om geen compassie met hem en zijn familie te tonen in zijn laatste levensfase”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer