Noord–Korea wil nucleaire dialoog met VS
Noord–Korea wil wel een dialoog over zijn nucleaire projecten maar alleen met de Verenigde Staten. Ze willen geen ‘zeslandenoverleg’ meer. Dit zei woensdag de gouverneur van de Amerikaanse staat New Mexico, Bill Richardson, na gesprekken bij hem thuis in Santa Fe met twee Noord–Koreanen die bij de VN in New York zijn gestationeerd.
Richardson sprak op verzoek van Noord–Korea met de diplomaten Kim Myong–gil en Peak Jong–ho. De gouverneur was in de jaren negentig twee keer in Noord–Korea en bezocht het land voorts in 2007.Hij zei dat hij „voelde dat de spanning afnam, sinds het recente bezoek van ex–president Bill Clinton aan Pyongyang. Het heeft de relaties helpen ontdooien", aldus Richardson.
Clinton was eerder deze maand in de Noord–Koreaanse hoofdstad om de vrijlating te bewerkstelligen van twee Amerikaanse journalisten die er gevangen zaten. Richardson zei dat Noord–Korea de twee had gebruikt om nu iets in ruil voor de vrijlating van de twee vrouwen te kunnen verlangen. De twee werden veroordeeld omdat ze de grens illegaal waren overgestoken.
Noord–Korea heeft het overleg met China, Japan, Zuid–Korea, Rusland en de VS in april opgezegd. Met het overleg poogden vijf deelnemers Noord–Korea ervan te overtuigen zijn nucleaire ambities controleerbaar op te geven in ruil voor hulp zoals voedsel– en energieleveranties.
Het land reageerde in april boos op de afkondiging van VN–sancties wegens nieuwe Noord–Koreaanse nucleaire proeven en het uittesten van een langeafstandsraket.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft volgens een woordvoerder Richardson geen boodschap voor de Noord–Koreanen gegeven. Washington wil nog steeds het Koreaanse schiereiland „denucleairiseren". En de VS gaan er nog steeds van uit dat de gesprekken die ze met het stalinistische regime in Noord–Korea voeren, samen met de vier andere gesprekspartners dienen te zijn. Binnen het kader van het zeslandenoverleg is Washington wel bereid met Pyongyang in dialoog te treden.