Israël belooft beperking bouw Jordaanoever
Israël heeft dinsdag toegezegd tot begin 2010 geen projecten meer aan te besteden op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de minister van Huisvesting, Ariel Atias, moet het besluit gezien worden als een handreiking aan de Verenigde Staten.
De Amerikaanse president Barack Obama dringt er al sinds zijn aantreden bij Israël op aan de bebouwing van de Westelijke Jordaanoever te stoppen. De Palestijnse bewoners van het gebied klagen al jaren steen en been over de Israëlische kolonisatie. De Joodse aanwezigheid is dan ook een enorm struikelblok voor vredesonderhandelingen.Volgens Atias zijn sinds het aantreden van premier Benjamin Netanyahu in maart geen projecten meer aanbesteed. „Het is een poging om overeenstemming te bereiken met de Amerikaanse regering”, aldus de minister.
Obama reageerde tijdens een bezoek van de Egyptische president Hosni Mubarak aan Washington op de uitlatingen van de Israëlische regering. Volgens Obama is het besluit van Israël een „beweging in de juiste richting”. „Ik hoop dat we niet alleen beweging aan de kant van de Israëliërs zullen zien, maar ook van de kant van de Palestijnen”, aldus Obama, die ook hoopt dat Arabische landen toenadering gaan zoeken tot Israël.
De Amerikaanse gezant George Mitchell spreekt op 26 augustus in Londen met Netanyahu. Een woordvoerder van Mubarak zei dat de VS hopen volgende maand met een nieuw vredesplan voor het Midden–Oosten te komen.
Israël wil geen complete ban op bouwen op de Westelijke Jordaanoever. De kolonisten moeten ruimte hebben voor „natuurlijke groei”, zoals Netanyahu de bevolkingsgroei in het gebied noemt. Volgens internationaal recht zijn alle Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal, maar de Israëlische regering beschouwt alleen nederzettingen die zonder haar toestemming zijn gebouwd, als onwettig.
Op de Westelijke Jordaanoever wonen meer dan 300.000 Israëlische kolonisten. Daarnaast zijn 200.000 kolonisten neergestreken in bezet Oost–Jeruzalem.