„Taliban niet op winst”
Dat de taliban aan de winnende hand zouden zijn in Afghanistan is „nonsens”. Dat zei de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm maandag.
Hij reageerde op een kranteninterview met de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, de bevelhebber van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan. Die zei vorige week dat de taliban momenteel een zeer agressieve vijand zijn en dat hun initiatief door ISAF gestopt moet worden. Maar McChrystal heeft volgens Van Uhm nooit gezegd dat de taliban aan de winnende hand zijn, zoals door The Wall Street Journal was gesteld.In Uruzgan, de provincie waar ruim 1200 Nederlandse militairen gelegerd zijn, heerst volgens Van Uhm momenteel „een relatieve rust”. Donderdag zijn er verkiezingen in Afghanistan, waarvoor in Uruzgan 114.000 mensen een kiezerspas hebben gekregen.
Naast Van Uhm stelt ook het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de taliban niet sterker zijn geworden. Maar er komen extra Amerikaanse militairen in bijvoorbeeld de provincies Helmand en Kandahar op plaatsen waar ISAF nooit eerder kwam en daar volgen gevechten met de taliban. Afgelopen maand sneuvelde een recordaantal buitenlandse militairen. De komende maanden zullen dat er niet veel minder zijn, zei McChrystal vorige week.
„De tegenstand is nog niet overwonnen”, zei gisteren in Den Haag topambtenaar Robert de Groot van Buitenlandse Zaken. „De wederopbouw gaat te langzaam, maar er worden ook vorderingen gemaakt, zeker in Uruzgan”, aldus De Groot. „De zwakste schakel blijft de Afghaanse overheid. Er is corruptie en analfabetisme. We delen de kritiek van speciaal VN-vertegenwoordiger Kai Eide.”
Ruim 60 procent meer bermbommen is de grootste bedreiging, zei Van Uhm, zowel voor de ISAF-missie als voor de burgers. Driekwart van de explosieven wordt voortijdig opgespoord. Toch is het aantal slachtoffers met 7 procent opgelopen.
Minister Van Middelkoop (Defensie) stelt vandaag in een opiniestuk in het Nederlands Dagblad dat de Nederlandse missie in Uruzgan, waar ruim 1200 Nederlandse militairen gelegerd zijn, duidelijk tekenen van vooruitgang laat zien.
„Onze militairen ondervinden de zware uitdaging nog steeds aan den lijve, maar er is reden voor optimisme. Sinds 2006 is het deel van de provincie waar de Afghaanse overheid het voor het zeggen heeft substantieel gegroeid. Afghaanse veiligheidseenheden zijn steeds meer in staat zelfstandig op te treden.” Ook zou de scholing in het gebied verbeteren, evenals de positie van vrouwen.
Toch is niet alles goud wat er blinkt, erkent de bewindsman in het artikel. „De vooruitgang is fragiel en nog niet onomkeerbaar”. Ook Van Middelkoop noemt de bermbommen als ernstige destabiliserende factor.