Economie

Rechter beslist over regeling voor Veenhof

De rechter moet beslissen welke vertrek­regeling oud-topman Veenhof van voedingsmiddelenconcern Wessanen krijgt.

ANP
14 August 2009 23:43Gewijzigd op 14 November 2020 08:27
De rechter moet beslissen welke vertrek­regeling oud-topman Veenhof (l.) van voedingsmiddelenconcern Wessanen krijgt. Foto ANP
De rechter moet beslissen welke vertrek­regeling oud-topman Veenhof (l.) van voedingsmiddelenconcern Wessanen krijgt. Foto ANP

Veenhof en Wessanen zijn het oneens over de regeling. De regeling in het arbeidscontract geeft Veenhof bij ontslag recht op maximaal twee keer zijn jaarsalaris, een pensioenvergoeding en een pakket aandelen. Veenhof denkt niet dat hij dit krijgt. Wessanen wees er vrijdag op dat Veenhof de vergoeding alleen krijgt als zijn ontslag niet samenhangt met zijn functioneren.„Als mij de oorspronkelijke vertrekregeling was aangeboden, had ik getekend”, aldus oud-topman Veenhof vrijdag. Hij ontkent dat hij dominant en oncollegiaal zou hebben opgetreden bij Wessanen.

Veenhof, die eind februari uit zijn functie werd gezet door de raad van commissarissen van Wessanen, heeft volgens het arbeidscontract bij ontslag recht op maximaal twee keer zijn jaarsalaris, een pensioenvergoeding en eenpakket aandelen. In 2008 verdiende hij 558.000 euro. Veenhof denkt dat Wessanen „niet van plan is de toezegging gestand te doen.” De rechter moet nu uitsluitsel geven.
De top van het bedrijf stelde eerder dat Veenhof dominant en oncollegiaal zou hebben opgetreden. Verder bemoeide hij zich op een onjuiste manier met de financiën, aldus het huidige bestuur van Wessanen in de agenda voor de aandeelhoudersvergadering die het bedrijf in september houdt. Tijdens de vergadering mogen aandeelhouders stemmen over het ontslag van Veenhof.

„De dominante wijze van opereren van de heer Veenhof stond geen cultuur toe waarin besluiten het resultaat van overleg waren en managers eigen bewegingsruimte kregen. De raad van bestuur functioneerde onvoldoende collegiaal”, aldus de toelichting in de agenda. Volgens het bestuur hanteerde hij verder een onvoorzichtig dividend­beleid. Ook zou Veenhof zich hebben bemoeid met de financiële rapportage van het bedrijf. Volgens het bestuur bestond hierdoor twijfel over de onafhankelijkheid van de verslaglegging en de resultaten.

In een reactie tegenover RTL Z sprak Veenhof de uitlatingen van Wessanen gisteren tegen. Vandaag doet hij dat in een interview in het Financieele Dagblad. „Dat ik dominant ben, stond al jaren geleden in de krant, maar iedere betrokkene zal bevestigen dat de structuur van Wessanen juist grote bewegingsvrijheid geeft aan locale bestuurders. De suggestie dat mijn collega’s allemaal doetjes waren is niet fair en onjuist.” Veenhof noemt de verhoudingen met collega-bestuurders Richard Lane en Frans Eelkman Roorda prettig tot het laatste moment en wijst erop dat hij in anonieme peilingen over zijn functioneren goed scoorde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer