Buitenland

Palestijns meisje krijgt hulp in Haifa

Israëliërs en Palestijnen werken samen om een ziek Palestijns meisje een medische behandeling te geven. De tweejarige Aya Aiid Abo-Mois reist verschillende malen per week vanuit een dorpje bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever naar het Rambam Medisch Centruim in Haifa om er nierdialyses te ondergaan.

Van onze correspondent
14 August 2009 11:09Gewijzigd op 14 November 2020 08:27
HAIFA – Israëliërs en Palestijnen werken samen om een ziek Palestijns meisje een medische behandeling te geven. De tweejarige Aya Aiid Abo-Mois reist verschillende malen per week vanuit een dorpje bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever naar het Rambam Me
HAIFA – Israëliërs en Palestijnen werken samen om een ziek Palestijns meisje een medische behandeling te geven. De tweejarige Aya Aiid Abo-Mois reist verschillende malen per week vanuit een dorpje bij Jenin op de Westelijke Jordaanoever naar het Rambam Me

De reis is niet gemakkelijk, maar Aya’s familie krijgt hulp van Israëlische vrijwilligers. Dat maakte de afdeling voorlichting van Rambam donderdag bekend.Verscheidene ochtenden per week wachten Aya Aiid Abo-Mois en haar moeder Sahir uit een dorpje bij Jenin in Palestijns gebied op een chauffeur van Derech Hachlama (Weg naar Herstel). Vrijwilligers van deze organisatie brengen Palestijnen naar ziekenhuizen in Israël. Moeder Sahir laat haar andere drie kinderen achter bij hun grootmoeder. Tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël bevinden zich militaire wegversperringen.

Derech Hachlama werd opgericht in 2006. De organisatie ontstond toen een Palestijns lid van het Forum van Rouwende Families een Israëlische vriend in deze organisatie vroeg hem te helpen om naar Rambam te reizen. De Israëliër, Yuval Roth, aarzelde niet, hoewel vijftien jaar daarvoor zijn broer werd vermoord ,na te zijn ontvoerd door Hamasactivisten. Samen met anderen richtte Yuval een organisatie op, die nu ongeveer zestig patiënten helpt. „De vraag naar hulp bij het reizen vanuit Palestijnse dorpen naar Israëlische ziekenhuizen is groot”, zegt hij. „Minstens twee nieuwe patiënten maken elke maand gebruik van onze diensten.”

Aya is de jongste van een gezin van vier kinderen. In januari werd ze opgenomen in een ziekenhuis in Jenin, nadat haar nieren niet meer goed werkten. Tien dagen later, toen haar toestand was verslechterd, werd ze naar het Sha’arei Zedek Medisch Centrum in Jeruzalem gebracht. Daar kreeg ze ruim een maand nierdialyses. Haar ouders vroegen overplaatsing naar het Rambam Medisch Centrum in Haifa, vanwege de afstand tot hun woonplaats. De afgelopen vijf maanden onderging Aya er verschillende keren per week een nierdialyse.

Het gezin verloor zes jaar geleden een dochter van één jaar aan een nierziekte. Deze tragedie overtuigde Sahir ervan dat Aya beter zal worden en een betere toekomst zal krijgen.

De afgelopen maanden is het ziekenhuis een soort tweede huis geworden voor dochter en moeder. Moeders van verschillende culturen en godsdiensten ontmoeten er elkaar. Arabieren en Joden spreken vrijuit over hun zorgen en problemen en discussiëren eveneens over de politieke problemen. Volgens Sahir heerst er een sfeer van wederzijds begrip.

Volgens de kinderarts en nefroloog dr. Daniela Magen heeft Aya veelvuldige nierdialyses nodig vanwege de aard van haar ziekte: de nierproblemen worden bij haar veroorzaakt door de lever. „De enige kans op genezing is een gecombineerde transplantatie voor lever en nieren. Die zal ze waarschijnlijk in het buitenland moet ondergaan”, aldus de arts. „Aya krijgt alle medische zorg die ze nog heeft en wij zullen haar helpen een geschikt ziekenhuis te vinden waar de transplantatie kan worden uitgevoerd.”

Jaarlijks komen 600 tot 700 patiënten vanuit de Westelijke Jordaanoever naar Haifa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer