Taliban rukken verder op
De radicaalislamitische Talibanbeweging heeft momenteel de overhand in Afghanistan. Dat zegt de bevelhebber van de Amerikaanse en internationale troepenmacht in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, maandag in de Amerikaanse krant The Wall Street Journal. Hij benadrukte dan ook de noodzaak voor extra maatregelen en een nieuwe strategie. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 20 augustus is het geweld verder toegenomen.
De Taliban zijn hun traditionele bolwerken in het zuiden en oosten ontgroeid en krijgen nu ook steeds meer greep op het noorden en westen, aldus de topmilitair. Door het succes van de extremisten is de buitenlandse troepenmacht gedwongen zijn strategie te veranderen en worden meer militairen naar dichtbevolkte steden zoals Kandahar gestuurd.„Het is momenteel een zeer agressieve vijand. We moeten hun momentum stoppen, hun initiatief stoppen", aldus McChrystal. Afgelopen maand sneuvelde een recordaantal buitenlandse militairen. De komende maanden zullen dat er niet veel minder zijn, voegde hij eraan toe.
In een poging de opmars van de opstandelingen te stoppen, zal McChrystal een niet nader genoemd aantal militairen uit dunbevolkte gebieden verplaatsten naar steden. Het nieuwe Amerikaanse beleid richt zich op de bescherming van de bevolking en minder op de jacht op extremisten. Om de nieuwe strategie te ondersteunen stuurt Washington meer dan 20.000 extra militairen naar Afghanistan.
Ook wil de generaal een ’zeer aanzienlijke uitbreiding’ van het Afghaanse veiligheidsapparaat. Volgens een Amerikaanse bron in de krant wil hij het aantal militairen uitbreiden van 135.000 naar 240.000 mensen en de politiemacht bijna verdubbelen van 82.000 naar 160.000 man. Ook wordt volgens bronnen niet uitgesloten dat McChrystal de Amerikaanse regering nog eens om 10.000 extra Amerikaanse militairen zal vragen.
Talibanstrijders plegen de laatste tijd steeds meer aanslagen om daarmee de komende verkiezingen te frustreren. Maandag vielen de opstandelingen het politiehoofdkwartier en het kantoor van de gouverneur aan in de stad Pul–i–Alam, vijftig kilometer ten zuiden van de Afghaanse hoofdstad Kabul. Volgens een zegsman van de gouverneur van de getroffen provincie Logar kwamen drie agenten, twee burgers en een Taliban–strijder om. Soortgelijke aanvallen waren er vorige maand al in de steden Khost en Gardez.
Omdat de Taliban zich deels met drugsgeld financieren, voeren de Amerikanen op ook dat front de strijd op. De Verenigde Staten stelden een lijst op met namen van vijftig Afghaanse drugshandelaren die gedood of gevangen mogen worden. Dat meldde de krant The New York Times, die zich baseert zich op een studie van de Amerikaanse Senaat, die deze week wordt gepubliceerd. De vijftig drugsbaronnen zouden de Taliban ondersteunen.
De lijst betekent een belangrijke omslag in de Amerikaanse strategie om de drugshandel in Afghanistan en daarmee de financiering van de Taliban te bestrijden. De aanpak concentreerde zich eerder op de vernietiging van velden waar papaver wordt geteeld. De Amerikaanse gezant voor Afghanistan, Richard Holbrooke, noemde die aanpak enkele maanden geleden echter ’verkwistend en ineffectief’.