Buitenland

Rusland en Oekraïne sluiten grensverdrag

De Oekraïense president Leonid Koetsjma en zijn Russische collega Vladimir Poetin hebben dinsdag een grensverdrag ondertekend dat de scheidslijn tussen de twee grootste voormalige Sovjetrepublieken vastlegt. De twee landen beëindigden daarmee een jarenlange discussie die soms hoog opliep en bevestigden de verbeterde onderlinge verhoudingen.

AP
29 January 2003 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:06

Koetsjma prees de bezoekende Russische president voor zijn politieke moed om het verdrag te ondertekenen. Hij vond ook dat de aantijgingen van enkele oppositieleden over het „sluipende Russische imperialisme” nu moeten ophouden.

Volgens een Russische diplomaat die anoniem wilde blijven, bepaalt het verdrag dat de Zee van Azov voortaan beschouwd wordt als „interne wateren” die beheerst worden door zowel Rusland als Oekraïne. Oekraïne wilde de ingesloten zee verdelen onder de twee landen. De bepaling is een overwinning van Rusland, dat toegang houdt tot de visgronden. Volgens Poetin zelf was de status van de zee nog onduidelijk.

Poetin en Koetsjma spraken ook over de vorming van een consortium van Russische en Oekraïense bedrijven. Dat consortium zou de Russische gaspijpleidingen die door Oekraïne naar West-Europa lopen gaan beheren. Rusland is de belangrijkste handelspartner van Oekraïne, vooral voor olie en gas. Honderdduizenden Oekraïense gastarbeiders werken bovendien in Rusland.

De ondertekening van het verdrag vormde een opstapje naar de topconferentie van vandaag van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), een alliantie van twaalf voormalige Sovjetrepublieken. De conferentie heeft minder gewicht dan aanvankelijk de bedoeling was, aangezien de presidenten van Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan niet zelf zullen komen, maar een gezant sturen.

Poetin ontmoette dinsdag ook de Georgische president Eduard Sjevardnadze. De regeringsleiders zeiden na afloop dat ze overeenstemming hadden bereikt over Moskous besluit om een spoorlijn te openen naar Abchazië. Georgië beschouwt dat autonome gebied als een afvallige provincie en eiste inspraak in de spoorlijn. Ook ging het land akkoord met de Russische vredesmacht die onder goedkeuring van het GOS in Abchazië is gestationeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer