Binnenland

„Meer besmetting met Lyme in najaar”

Het aantal besmettingen met de ziekte van Lyme door tekenbeten neemt in het najaar toe.

Binnenlandredactie
4 August 2009 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 08:24

Dat zei dr. Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit gisteren desgevraagd. Normaal komen in mei en juni de meeste tekenbeten voor, maar in het najaar ligt het percentage beten van besmette teken hoger.Besmetting met het Borellia­virus, dat de ziekte van Lyme, veroorzaakt, is verraderlijk. Als een besmette teek bijt, verschijnt meestal een rode kring om de wond heen.

In 20 tot 40 procent van de gevallen gebeurt dat echter niet. Ook vanwege de diverse ziekteverschijnselen (hersenvliesontsteking, gewrichtsontsteking, hartfalen et cetera) is de ziekte lastig vast te stellen, aldus Van Vliet.

Het aantal met de Borreliabacterie besmette teken stijgt snel. Was in 2007 nog een tiende van de teken ermee besmet, vorig jaar was dat al bijna een vijfde.

De Wageningen Universiteit ving dit jaar veel meer teken dan in de afgelopen twee jaar. In de maanden mei, juni en juli zijn op twaalf vaste locaties meer dan 5800 teken gevangen. In 2007 en 2008 ging het om 3300 teken. Ook in andere maanden dit jaar zijn er meer gevangen.

Van Vliet heeft geen verklaring voor de toename. „Het kan komen door klimatologische omstandigheden, de laatste jaren hebben we koude winters en warme zomers gehad. Sinds ons onderzoek in juli 2006 startte, hebben we alleen maar weersextremen gehad.”

Een mogelijke verklaring is dat er minder muizen zijn die als gastheer voor teken dienen.

Controle

In recent onderzoek werden op de vanglocatie in Ede de meeste teken gevangen, terwijl uit eerder onderzoek bleek dat in natuurgebied De Kwade Hoek in Ouddorp de meeste besmette teken bivakkeerden.

Van Vliet wijst er op dat teken in gebieden kunnen opduiken waar ze daarvoor niet zaten. Hij zegt dat controle noodzakelijk is, ook na een bezoek aan gebieden waar de beestjes zitten, ook al is daar nog niemand ooit door ze gebeten.

Een tekenbeet kan worden gemeld op natuurkalender.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer