Economie

„Economie komt sterker uit de crisis”

KANSAS (ANP) – De recessie en de financiële crisis maken de economie uiteindelijk sterker. Dat zei de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke zondagavond in een discussie met het Amerikaanse volk.

27 July 2009 16:48Gewijzigd op 14 November 2020 08:22
De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. Foto EPA
De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. Foto EPA

„Het goede van de hele situatie is dat mensen weer gaan sparen", zei de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed). „Mensen leren goede gewoontes aan. Daardoor komen we niet alleen weer op het goede spoor, maar wordt de economie ook sterker dan ze was voordat dit alles begon".Bernanke gaf op de bijeenkomst antwoord op vragen van het publiek. Hij sprak zijn afkeur uit over de noodzaak om banken en verzekeraars van de ondergang te redden. „Ik moest mijn neus dichtknijpen en voorkomen dat die bedrijven over de kop gingen. Ik vind het net zo afschuwelijk als jullie".

Volgens Bernanke moeten er dan ook regels komen die voorkomen dat banken zo groot worden dat ze het hele financiële systeem bedreigen als ze failliet gaan. „’Too big to fail’ (te groot, te belangrijk om te mislukken) is een verschrikkelijk probleem en dat moeten we oplossen. Volgens mij is dat de grootste prioriteit voor de beleidsmakers”.

De Fed–president benadrukte echter dat de regering en toezichthouders hard werken om een herhaling van de financiële crisis te voorkomen. „Ik denk niet dat we financiële crises ooit helemaal kunnen uitsluiten, maar we kunnen er wel voor zorgen dat ze nooit meer zo hevig zijn als deze. We moeten een groep toezichthouders naar het financiële systeem laten kijken om gaten te ontdekken. En ’too big to fail’ moet verdwijnen”.

Op de vele bezorgde vragen over de staat van de Amerikaanse economie zei Bernanke dat die waarschijnlijk aan het einde van dit jaar weer zal groeien. De werkloosheid zal echter een eind achterlopen op dit herstel en stijgen tot meer dan 10 procent. Pas in de tweede helft van volgend jaar zal de werkloosheid weer dalen, waarschuwde Bernanke.

De centralebankpresident stak ook de hand in eigen boezem. Hij gaf toe dat centrale banken het gevaar van de Amerikaanse subprimehypotheken niet op tijd hebben onderkend. „We gingen pas laat aan de slag met subprimehypotheken. We hebben regels opgesteld waar alle geldleners zich aan moeten houden, maar die regels zijn niet op tijd ingevoerd”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer