Oppositie Kirgizië laakt verkiezingen
BISJKEK (ANP) - Oppositieleider Almazbek Atambajev heeft zich teruggetrokken uit de presidentsverkiezingen die donderdag werden gehouden in Kirgizië. Volgens hem is er massaal fraude gepleegd tijdens de stembusgang en hij eist nieuwe verkiezingen.
De Kirgizische politie maakte met wapenstokken en waarschuwingsschoten een einde aan een protest van de oppositie in de plaats Balyksji in de voormalige Sowjetstaat. Deze stad ligt nabij de militaire bases van de Verenigde Staten en Rusland.Ongeveer duizend mensen hadden zich daar verzameld om te protesteren tegen de „wetteloosheid” bij de verkiezingen. „Wij zullen niet worden verslagen. Zij (de regering) is ertoe in staat onze stemmen te stelen”, aldus oppositieleider Atambajev. De oppositie zei bewijzen te hebben verzameld van fraude en riep op tot protesteren in de hoofdstad Bisjkek. Een medewerker van het gemeentebestuur van Balyksji bevestigde dat de betoging had plaatsgehad, maar zei dat er minder dan duizend mensen aan hadden deelgenomen.
De centrale kiescommissie van de Centraal-Aziatische moslimstaat heeft verklaard dat de verkiezingen geldig zijn. Ongeveer 61 procent van de 2,7 miljoen stemgerechtigden had de moeite genomen de gang naar de stembus te maken. De eerste uitslagen wezen er al op dat de zittende president Koermanbek Bakijev in functie blijft.
Kirgizië en de rest van Centraal-Azië gelden sinds 2005 als vreedzaam. Sinds de Amerikanen de druk hebben opgevoerd op hun troepen in Afghanistan en Pakistan is de spanning in de omringende landen in Centraal-Azië echter gestegen. Militanten zouden zich in Kirgizië verschanst hebben. De politieke spanningen door de verkiezingen in het arme, maar strategisch gelegen land komen uiterst ongelegen voor de VS en Rusland. De Amerikanen gebruiken hun basis in Kirgizië om de internationale troepen in Afghanistan te bevoorraden.
Oneerlijk verlopen verkiezingen leidden in 2005 tot de afzetting van de toenmalige president Askar Akajev. Een mensenmassa bestormde toen het regeringsgebouw in de hoofdstad uit onvrede over gemanipuleerde parlementsverkiezingen en verjoeg de president tijdens de zogenoemde Tulpenrevolutie. De aangestelde interim-president, de toenmalige oppositieleider Bakijev, werd later gekozen tot president.