Buitenland

„Israël moet politieke wil tonen”

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en de Syrische president Bashar al-Assad hebben er woensdag bij Israël op aangedrongen om „echte politieke wilskracht” te tonen en een eind te maken aan de bezetting van Arabisch grondgebied. Beide leiders spraken elkaar in de Noord-Syrische stad Aleppo, berichtte het Syrische staatspersbureau SANA.

Buitenlandredactie
23 July 2009 11:18Gewijzigd op 14 November 2020 08:22

Tot begin dit jaar bemiddelde Turkije in indirect vredesoverleg tussen Syrië en Israël. Beide landen zijn officieel nog met elkaar in oorlog. Israël bezet de Syrische Golanhoogte sinds 1967. Damascus eist de teruggave van het gebied, in ruil voor vrede.Erdogan en Assad benadrukten tijdens het overleg „de behoefte aan een rechtvaardige en allesomvattende vrede, gebaseerd op internationale resoluties en de terugtrekking van Israël uit bezette Arabische gebieden.” Vrede kan er alleen komen als Israël hiertoe de politieke wilskracht opbrengt, aldus beide leiders.

Erdogan zei tijdens het eendaagse bezoek dat Ankara bereid is opnieuw als tussenpersoon op te treden bij indirecte gesprekken tussen Syrië en Israël. Er waren vorig jaar vier rondes van indirect overleg tussen Israël en Syrië.

De Israëlische regering schrapt het woord ”al-Naqba”, een term die Palestijnen gebruiken voor de oprichting van de staat Israël, uit een schoolboek voor Israëlisch-Arabische leerlingen. Dat heeft het ministerie van Onderwijs gisteren bekendgemaakt.

Al-Naqba betekent in het Arabisch letterlijk catastrofe of ramp. De term werd in 2007 voor het eerst in een Israëlisch-Arabisch schoolboek gebruikt, maar bleef in Israël omstreden.

Onderwijsminister Gideon Saar zei gisteren in de Knesset dat geen enkele staat ter wereld zijn stichting in een schoolboek zou omschrijven als een ramp. Het Israëlisch-Arabische parlementslid Hana Sweid beschuldigde de regering van „al-Naqba-ontkenning.” Volgens het Knessetlid is er sprake van „een belangrijke aanval” op de identiteit van Palestijns-Arabische inwoners van Israël, „op hun herinneringen en gehechtheid aan hun identiteit.”

Saar zei dat het leerkrachten vrij staat de persoonlijke en nationale tragedies die de Palestijnen in de oorlog meemaakten te bespreken. Het schoolboek wordt echter herzien en de gewraakte term wordt verwijderd, zo voegde hij hieraan toe. De maatregel heeft betrekking op een boek voor Israëlisch-Arabische leerlingen.

Toen toenmalig minister van Onderwijs Yuli Tamir de term al-Naqba in 2007 introduceerde, kreeg zij onmiddellijk kritiek vanuit Joodse nationalistische kringen. Toenmalig Knessetlid Avigdor Lieberman, nu minister van Buitenlandse Zaken, verweet Tamir destijds „een soort politiek masochisme.”

In de oorlog van 1948 werden ruim 700.000 Palestijnen verdreven uit gebieden die onder Israëlische controle kwamen, beweren de Palestijnen. Volgens Israël gaat het om mensen die zijn „gevlucht” of „vrijwillig vertrokken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer