VN schorten hulp op na aanval in Somalië
De Verenigde Naties hebben maandag tijdelijk hun humanitaire werk in het Somalische Baidoa onderbroken, nadat een militie hun kantoren ter plekke had aangevallen. Volgens de VN is noodcommunicatieapparatuur gestolen en is er een gebrek aan veiligheidskrachten, wat een voortzetting van de hulpverlening onmogelijk zou maken.
De militante beweging Shabaab had eerder maandag drie VN–organisaties bestempeld als „vijanden van de islam en moslims". De extremisten gelden als fel tegenstanders van de huidige gematigde overheid in het verscheurde Oost–Afrikaanse land.De militie wees onder meer naar VN–ontwikkelingsorganisatie UNDP, die de „stichting van een islamitische staat in Somalië heeft tegengewerkt". De aantijgingen zijn volgens een verklaring gebaseerd op „diepgaand onderzoek". Ook zouden de organisaties „de afvallige regering en de training van de troepen" hebben gesteund en moeten ze daarom hun werkzaamheden staken.
Somalië is een van de gevaarlijkste plekken ter wereld voor buitenlandse hulpverleners. Het land staat sinds 1991 niet meer onder centraal gezag. De VN heeft dan ook geen vaste medewerkers in de Hoorn van Afrika, maar werkt vanuit Kenia. De Shabaab–militie heeft de macht in grote delen van Zuid– en Centraal–Somalië en heeft banden met al–Qaeda. Ze vecht sinds begin mei tegen de huidige regering, die internationale steun geniet.