Veel nieuwe gezichten in Belgische regering
BRUSSEL (ANP) – De Belgische regering wordt op tal van plaatsen herschikt. Binnen het kabinet–Van Rompuy is daarover in de nacht van donderdag op vrijdag een akkoord bereikt, melden verschillende Belgische media.
De opvallendste verandering is de terugkeer van oud–premier Yves Leterme, die eind vorig jaar moest opstappen vanwege de Fortisaffaire. De christendemocraat wordt minister van Buitenlandse Zaken, als opvolger van de liberaal Karel De Gucht, die naar de Europese Commissie vertrekt. De Gucht zal daar de plaats innemen van zijn landgenoot Louis Michel (ook een liberaal) als eurocommissaris voor Ontwikkelingssamenwerking. Michel wordt Europarlementariër.Om de liberalen te compenseren voor het vertrek van De Gucht wordt diens partijgenoot Guy Vanhengel minister van Begroting en ook vicepremier.
De andere herschikkingen houden verband met de vorming van nieuwe deelstaatregeringen na de regionale verkiezingen van begin vorige maand. Ook de politieke problemen rond het asieldossier spelen een rol.
De liberale Annemie Turtelboom, tot dusver minister van Asielzaken, schuift door naar Binnenlandse Zaken. Haar partijgenoot Guido De Padt, die daar minister was, wordt nu regeringscommissaris voor overheidsbedrijven. Het asielbeleid komt in handen van de christendemocratische staatssecretaris Melchior Wathelet.
Donderdag werd al bekend dat de socialist Michel Daerden doorschuift van de Waalse naar de federale regering, waar hij minister van Pensioenen wordt. Deze benoeming wekte veel kritiek bij vooral de Vlaamse oppositie. Daerden staat bekend om zijn overvloedige alcoholconsumptie. Een filmpje uit 2006, waarin hij stomdronken de pers te woord stond, ging via YouTube de wereld over.
In Wallonië is Daerden, die daar liefkozend ’papa’ wordt genoemd, overigens behoorlijk populair. Daerden vervangt in het kabinet–Van Rompuy zijn partijgenote Marie Arena, die onder vuur lag vanwege het integratiebeleid, dat ze ook in portefeuille had. Daarvoor wordt nu staatssecretaris Phillippe Courard verantwoordelijk.
Volgens de Vlaamse oppositie moet Daerden uit de Waalse regering vertrekken omdat hij voor de nieuwe regeringspartij Ecolo (groenen) niet meer welkom was. In die nieuwe Waalse regering blijft de socialist Rudy Demotte premier. In de Vlaamse regering blijft dat de christendemocraat Kris Peeters.