Branden in Australië laaien gevaarlijk op
Oplopende temperaturen en aanhoudend harde wind hebben de bosbranden in het zuidoosten van Australië zondag weer gevaarlijk doen oplaaien. De branden woeden in de Snowy Mountains in het grensgebied tussen de deelstaten Victoria en New South Wales.
De temperatuur steeg in de Snowy Mountains in het weekeinde tot boven de 40 graden Celsius en de harde wind joeg de vlammen over de brandgangen die de brandweer tijdens een korte periode van afkoeling had staan afgraven. „De meteorologische omstandigheden kunnen alleen maar omschreven worden als heel ernstig”, zei premier Bob Carr van de staat New South Wales tegen ABC Radio.
In Victoria brandden vier huizen en schuren af in Cobungra, 30 kilometer ten westen van Omeo, dat zelf een regen van gloeiende houtskool over zich heen kreeg. Het 2000 inwoners tellende Omeo is in 1939 door brand verwoest.
Bij het skioord Mount Hotham zijn drie brandweerbrigades door het vuur ingesloten, maar de autoriteiten zeiden dat zij over voldoende water en schuilplaatsen beschikken om de branden heelhuids te kunnen overleven.
Over de grens in New South Wales blies de wind het vuur in de richting van Thredbo, het bekendste skioord van Australië. Op enkelen na zijn alle medewerkers geëvacueerd naar het nabijgelegen Jindabyne, dat echter ook in de baan van de brand ligt.
Brandweercommandant Phil Koperberg zei dat het vuur bijna overal over de brandgangen heen is gesprongen of op het punt staat dat te doen. De brandweer in New South Wales heeft 3000 man aan het werk, maar Koperberg zei desondanks te vrezen dat de branden zich in het woeste en ontoegankelijke gebied aaneen zullen sluiten en zullen overslaan naar pijnboomplantages. Voor de avond werd geen daling van de temperatuur verwacht. Een aantal kleine dorpjes in het gebied verkeerde in de hoogste staat van paraatheid. Vrijdag zijn voor alle zekerheid al honderden bejaarden en kinderen geëvacueerd.
Ook op het eiland Tasmanië woeden branden. Drie branden ten noorden van de hoofdstad Hobart zijn vrijdag één grote vuurzee geworden, die de noordelijke buitenwijken van de stad bedreigt. Ook in de omgeving van Adelaide en in het zuidoosten van de staat Queensland woeden branden.
Op tal van plaatsen is nog steeds of opnieuw een verbod op het aansteken van vuur in de buitenlucht van kracht. In Sydney is het grote vuurwerk dat vandaag -de nationale feestdag Australia Day- bij de haven zou worden afgestoken afgelast. Volgens premier Carr zou het afsteken van vuurwerk op een moment dat duizenden mensen branden aan het bestrijden zijn „ongepast” zijn. Barbecuen -een favoriet tijdverdrijf tijdens het weekeinde rond Australia Day- is verboden.