Reeks aanslagen teistert Irak
BAGDAD (ANP) – Irak ging donderdag gebukt onder de bloedigste aanslagen sinds het vertrek van de Amerikaanse strijdkrachten uit de Iraakse steden. Een dubbele zelfmoordaanslag in de Noord–Iraakse stad Tal Afar eiste zeker 35 mensenlevens. Parlementariërs uit de getroffen provincie Niniveh riepen de regering meteen op meer soldaten en politie naar de regio te sturen, die geldt als bolwerk van terroristen van het al–Qaedanetwerk.
Volgens de Iraakse politie raakten zeker 45, mogelijk zeventig personen gewond. De eerste zelfmoordenaar bracht explosieven rond zijn lichaam tot ontploffing bij het huis van een politieman. Toen mensen zich verzamelden op de plek waar de aanslag was gepleegd, volgde een tweede ontploffing. Terroristen hanteren wel vaker een dergelijke tactiek om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Volgens de politie en ziekenhuizen zijn onder de doden vooral vrouwen en kinderen.Tal Afar ligt in het uiterste noordwesten van Irak. In de stad wonen zowel Arabieren, Turkmenen als Koerden. De afgelopen jaren is Tal Afar vaker het doelwit geweest van aanslagen. Opstandelingen van de islamitisch–soennitische minderheid in het land weken uit naar de stad, nadat ze uit andere delen van Irak waren verdreven. Donderdag was een wijk met vooral sjiitische moslims het doelwit.
Ook in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag bomaanslagen gepleegd. Twee vrijwel gelijktijdige explosies op een markt in het sjiitische deel Sadr City eisten zeven levens. Volgens een zegsman van het leger raakten ruim dertig mensen gewond. In de wijk Karrade in het centrum leidde de explosie van een langs de straat verstopte bom tot de dood van twee personen.
Een dag eerder hadden terroristen bij moskeeën in twee dorpen in de buurt van Tal Afar autobommen laten ontploffen, waardoor in totaal 27 mensen stierven. Ook vielen door de ontploffing van een autobom in de hoofdstad van de provincie Niniveh, Mosul, zeker dertien doden. Bij de aanslag, vlakbij een moskee, raakten 33 mensen gewond.
Sinds het Amerikaanse leger zich eind vorige maand terugtrok uit de Iraakse steden, moeten de Irakezen daar nu zelf voor de veiligheid zorgen. In Irak zitten nog ongeveer 134.000 Amerikaanse militairen. De meesten zijn verkast naar legerbases in het Arabische land. De Amerikaanse president Barack Obama wil dat de meeste Amerikaanse troepen de komende jaren Irak verlaten.
De Amerikanen dragen nog verantwoordelijkheid voor de veiligheid buiten de steden. Het leger droeg donderdag vijf opgepakte Iraanse functionarissen over aan de Iraakse autoriteiten. De Iraanse ambassadeur in Irak, Hassan Kazemi–Qomi, zei dat de vijf spoedig zullen worden overgedragen aan de Iraanse ambassade. De functionarissen werden in 2007 opgepakt in de stad Arbil in het noorden van Irak. Het Amerikaanse leger verdacht de vijf van het steunen van militante sjiitische groepen. De arrestaties leidden tot een diplomatieke rel tussen de VS en Iran.