Buitenland

Partijen Ivoorkust bereiken principeakkoord

De partijen die in Frankrijk onderhandelen over beëindiging van de vier maanden durende burgeroorlog in Ivoorkust hebben een principeakkoord bereikt. Dat heeft de Ivoriaanse premier Affi Nguesson vrijdag bekendgemaakt.

AP
24 January 2003 14:02Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

De woordvoerder van president Laurent Gbagbo, Toussaint Alain, noemde het akkoord „een stap in de richting van vrede in Ivoorkust”. Toussaint noch Nguesson wilde iets kwijt over de inhoud van het akkoord, al zei Toussaint wel dat Gbagbo, die later vrijdag in Parijs zal praten met de Franse president Jacques Chirac, aan zou mogen blijven. Eerdere onderhandelingen liepen stuk op de eis van de rebellen dat Gbagbo, wiens termijn in 2005 afloopt, zou aftreden.

De radiozender France-Info wist te melden dat de onderhandelaars het eens zijn geworden over de vorming van een regering van nationale verzoening, waarin alle politieke partijen plus vertegenwoordigers van de drie rebellengroepen vertegenwoordigd zijn. De premier die de overgangsregering gaat leiden krijgt uitgebreide bevoegdheden en moet een verkiezingsdatum vaststellen, aldus France-Info. Ook werd gezegd dat de rebellen zich volgens het akkoord onder Franse supervisie moeten ontwapenen, dat het leger wordt gereorganiseerd en dat presidentskandidaten zeker één Ivoriaanse ouder moeten hebben.

Enkele uren voor bekend werd dat de partijen het in principe eens waren geworden over de beëindiging van de strijd, had de Ivoriaanse minister van defensie Bertin Kadet Frankrijk nog om militaire bijstand gevraagd, omdat troepen uit het buurland Liberia het Ivoriaanse leger zouden hebben aangevallen. Frankrijk heeft momenteel 2.500 soldaten in Ivoorkust, die tot taak hebben de 20.000 Fransen in het land te beschermen en toe te zien op een staakt-het-vuren.

De onderhandelingen, die worden gevoerd in een sportcomplex ten zuiden van Parijs, zijn tien dagen bezig. Onder bemiddeling van Frankrijk praten vertegenwoordigers van drie rebellengroepen die Gbagbo proberen te verdrijven met een regeringsdelegatie. De opstand begon in september met een mislukte staatsgreep. Inmiddels hebben de rebellen de helft van het land in handen. De strijd heeft honderden levens geëist en meer dan 600.000 mensen uit hun huizen verdreven. Na afloop van de onderhandelingen staat een tweedaagse top van Afrikaanse leiders gepland, waarbij ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan aanwezig zal zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer