Buitenland

Aanhangers Chávez massaal de straat op

Een explosie tijdens een grootscheepse demonstratie voor de Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zeker twee levens geëist. Dat maakte de politie donderdag bekend op de nationale televisie.

Buitenlandredactie
24 January 2003 08:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Tienduizenden mensen hadden zich ’s middags voorzameld om steun te betuigen aan de president en te vieren dat er 45 jaar geleden een einde kwam aan de militaire dictatuur in het Zuid-Amerikaanse land. Enkele minuten voordat het staatshoofd, dat veel kritiek krijgt, de menigte zou toespreken, ontplofte er een bom.

Volgens de politie zouden drie mensen gewond zijn geraakt. Medici in ziekenhuizen spraken echter van meer gewonden. In totaal zou het om meer dan een dozijn mensen gaan.

Stakingsleider Carlos Ortega waarschuwde Chávez’ tegenstanders binnen te blijven, omdat de aanhangers van de president van plan zouden zijn „een slachtpartij” aan te richten. Parlementslid en medestander van Chávez Nicolás Maduro ontkende dat. De oppositie laat zich leiden door een „nazistisch-fascistische ideologie” en minacht het volk, aldus Maduro.

Woensdag kreeg Chávez ook al een opsteker. Toen besloot het hooggerechtshof dat het referendum over Chávez’ bewind dat de oppositie op 2 februari wilde organiseren, niet doorgaat.

Chávez zei in een reactie dat de „eerlijke” uitspraak „een einde maakt aan de vreselijke onzekerheid die ons land in haar greep hield.” Oppositieleider Rafael Alfonzo sprak daarentegen van een „slag in het gezicht van de miljoenen Venezolanen die wachten op een oplossing voor het conflict.”

Het hof vindt dat dat het referendum pas mag worden georganiseerd als de juridische status ervan duidelijk is. Parlementsleden die Chávez steunen hadden er bezwaar tegen aangetekend. Volgens Chávez is het referendum, dat overigens niet bindend zou zijn, in strijd met de grondwet. Een referendum zou pas mogelijk zijn in augustus, als de president de helft van zijn regeertermijn heeft bereikt.

De oppositie heeft twee miljoen handtekeningen opgehaald om het referendum mogelijk te maken. Zij beroept zich op een bepaling in de grondwet die zegt dat burgers een referendum mogen aanvragen over zaken van nationaal belang. De eis om een referendum te houden werd kracht bijgezet door op 2 december een algemene staking af te kondigen, die nog altijd voortduurt.

De centrale bank van Venezuela legde woensdag de handel in buitenlandse valuta voor vijf dagen stil. De regering wil de waardedaling van de bolivar een halt toeroepen en uitputting van de voorraad buitenlandse deviezen voorkomen, aldus minister van financiën Tobias Nobrega. Chávez maakte in een toespraak voor de televisie bekend dat met ingang van komende week het bezit van dollars en andere buitenlandse valuta aan banden wordt gelegd.

De Venezolaanse munt is sinds begin dit jaar met 25 procent in waarde gedaald, nadat de bolivar in 2002 al met 46 procent was gedaald. De ontwaarding van de munt is hoofdzakelijk het gevolg van de nationale staking en de daardoor sterk gedaalde inkomsten uit de export van olie.

Door het bevriezen van de valutahandel kunnen burgers en bedrijven de komende dagen geen buitenlands geld kopen. Deskundigen vermoeden dat de centrale bank volgende week nieuwe beperkende maatregelen zal afkondigen om de vlucht van kapitaal tegen te gaan en te proberen de inflatie van 30 procent af te remmen.

De centrale bank heeft de nationale munt de afgelopen tijd met steunaankopen tot 70 miljoen dollar per dag ondersteund, maar heeft de waardedaling van de bolívar daar onvoldoende mee kunnen remmen. De voorraad buitenlandse deviezen is sinds het begin van de staking gedaald van 12,5 miljard dollar tot iets meer dan 11 miljard.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer