Deense premier blijft welkom in eurofractie
Ondanks een verkiezingscampagne die zich sterk tegen migranten kantte, blijft de nieuwe liberale Deense premier, Fogh-Rasmussen, welkom bij zijn Europese geestesgenoten. Op een bijeenkomst van de Europese Liberalen, Democraten en Radicalen (ELDR) in Brussel werd Fogh-Rasmussen donderdagavond zelfs met open armen ontvangen. Onder anderen door VVD-leider Dijkstal.
„Het is beter voor Denemarken en de Europese Unie dat hij hier zit", aldus Dijkstal na een warme handdruk van de Deense premier, voorafgaand aan de bijeenkomst. „Ik ken hem nog uit mijn tijd als minister van Binnenlandse Zaken. Met deze man is goed samen te werken."
Fogh-Rasmussen zette tijdens de verkiezingsstrijd, vorige maand, fors in op de aanwezigheid van vele illegalen in Denemarken. Ook wil hij dat migranten zich beter aanpassen aan de Deense samenleving. Volgens zijn binnenlandse criticasters begaf de nieuwe regeringsleider zich met sommige uitspraken op het randje.
„We zullen daarom waakzaam zijn", zegt D66-europarlementariër Van der Laan. „Positieve factor is dat deze Deense minderheidsregering niet afhankelijk is van de gedoogsteun van de extreem rechtse Volkspartij. Verder moeten we eerst het beleid bekijken. Wat wel in zijn nadeel speelt, is de negatieve campagne. We zullen daar met hem over praten. Als links-liberalen hopen we binnen de ELDR het evenwicht te kunnen bewaren met de rechts-liberalen."
Van der Laan heeft vooralsnog wel vertrouwen in de liberale minister van Integratiebeleid Haarder, een vroegere fractiegenoot in het Europees Parlement. De Belgische vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Michel, zit duidelijk meer in zijn maag met de aanwezigheid van Fogh-Rasmussen in liberale kring. Hij toonde zich eerder een groot criticus van Oostenrijk en Italië, waar extreem rechtse partijen deel uitmaken van de regering. De Waalse liberaal was zelfs de grondlegger van de tijdelijke boycot van Oostenrijk binnen de Europese Unie.
Michel zegt nu „niet de rechter te willen spelen van de liberalen." „Voordeel is dat er geen extreem rechtse partij in de Deense regering zit. Maar het blijft afwachten welk beleid ze gaan voeren. Vraag mij daarom nu niet te zeggen wat we met meneer Rasmussen moeten doen."
Zeker aan de vooravond van de Europese top van regeringsleiders in Brussel heeft Michel wel andere zaken aan zijn hoofd. Toch woont hij voor de voorzichtigheid de hele persconferentie van Fogh-Rasmussen en enkele liberale leiders bij. Denemarken is de tweede helft van volgend jaar EU-voorzitter. De Deense premier speelt dan een leidende rol op het Europees toneel. „We zullen daarna wel oordelen", zucht Michel.
Goede man
Tijdens de persconferentie valt geen onvertogen woord. De Deense regeringsleider toont zich een voorbeeldig Europeaan. De uitbreiding van de EU met landen uit Oost-Europa, in kringen van de Oostenrijkse extreem rechtse en ex-liberale partij FPÖ zwaar omstreden, is voor Fogh-Rasmussen de absolute topprioriteit voor zijn Europees voorzitterschap.
Ook wil de leider van de liberale Venstre-partij meer aandacht besteden aan de rechten van de burger ten opzichte van staat en Europese Unie. Verder streeft hij naar referenda om een einde te maken aan de verschillende Deense uitzonderingsposities in Europa. Dijkstal: „Dit is een goede man."