Buitenland

Zeker 30 doden bij aanslag Irak

Bij een zware bomaanslag in Kirkuk zijn gisteren zeker dertig mensen om het leven gekomen. De aanslag overschaduwde de eerste Nationale Soevereiniteitsdag. Ruim zes jaar na de invasie in Irak heeft het Amerikaanse leger gisteren de veiligheidstaken in de Iraakse steden overgedragen aan lokale militairen en agenten.

Buitenlandredactie
1 July 2009 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 08:15

De bomaanslag had plaats in Kirkuk, in het noorden van Irak. Een met explosieven geladen auto was bij een drukke groente- en gevogeltemarkt in Kirkuk geparkeerd. Op het moment van de explosie wemelde het er van mensen die avondinkopen kwamen doen.Kirkuk telt circa 900.000 inwoners van verschillende bevolkingsgroepen. De stad en de omliggende regio wordt bewoond door Arabieren, Koerden en Turkmenen. Tussen Arabieren en Turkmenen enerzijds en de Koerden anderzijds bestaan veel spanningen. De Koerden willen dat Kirkuk onderdeel gaat worden van de autonome Koerdische regio. De Arabieren en Turkmenen zijn hier fel op tegen.

Anderhalve week geleden werd een plaats in de omgeving van Kirkuk opgeschrikt door een zware aanslag, waarbij meer dan zeventig mensen omkwamen. Toen was een sjiitisch gebedshuis in de overwegend door Turkmenen bewoonde plaats Taza het doelwit. Sinds 20 juni kwamen bij bomaanslagen en schietpartijen in Irak ruim 250 mensen om het leven.

In de aanloop naar het vertrek van de Amerikaanse troepen uit de Iraakse steden voerden extremisten het aantal aanslagen flink op. Waarnemers vroegen zich in de afgelopen weken af of de politie en het leger van Irak zonder steun van het Amerikaanse leger opgewassen zullen zijn tegen de activiteiten van terreurorganisaties, criminele bendes en sektarische extremisten.

Veel Iraakse burgers zijn echter erg blij met het vertrek van de Amerikaanse militairen uit de stadscentra. Maandagavond vierden bijvoorbeeld tienduizenden inwoners van Bagdad de aftocht van de laatste legereenheden uit de hoofdstad.

Er zijn op het moment nog ruim 134.000 Amerikaanse militairen in Irak. In 2012 moeten de laatste Amerikaanse troepen het land hebben verlaten. Sinds de inval in 2003, waarbij de Iraakse dictator Saddam Hussein ten val werd gebracht, zijn meer dan 4300 Amerikaanse militairen en tienduizenden Irakezen om het leven gekomen.

Een Amerikaanse legerwoordvoerder zei dat maandag in Bagdad nog vier Amerikaanse soldaten waren gesneuveld. Er werden met het oog op de verwittiging van familieleden geen details verstrekt.

Hoewel het de meeste Irakezen met trots vervult dat zij weer meester zijn in hun eigen steden, heerste er ook angst dat het Iraakse leger niet in staat zou zijn het geweld te beteugelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer