Buitenland

Lula pendelt tussen voor- en tegenstanders globalisering

Velen vragen zich af hoe president Luiz Inacio Lula da Silva van Brazilië een ontmoeting met antiglobalisten kan rijmen met zijn deelname aan een forum met ondernemers die de globalisering zo’n beetje hebben uitgevonden.

AP
23 January 2003 08:17Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Aller ogen zullen dan ook op de Braziliaanse president gericht zijn als hij vrijdag het World Social Forum in Porto Allegre toespreekt en nog dezelfde avond doorreist naar Davos om met politieke leiders en vertegenwoordigers van het internationale bedrijfsleven in het World Economic Forum aan tafel te gaan zitten.

Het Sociaal Forum, waarin antiglobalisten zich hebben verenigd, heeft nooit eerder regeringsleiders toegelaten, maar maakt voor Lula een uitzondering. Het forum is er mede met steun van Silva’s linkse Arbeiderspartij (PT) gekomen. De bijeenkomst begint donderdag en zal naar verwachting meer dan 100.000 bezoekers trekken.

Ongetwijfeld zal Lula, zoals hij meestal genoemd wordt, vrijdag een hartelijk ontvangst krijgen van de antiglobalisten, maar men zal teleurgesteld zijn dat hij naar Davos gaat. De PT trok altijd fel van leer tegen het liberale economische model waar het Economisch Forum een exponent van is. „Lula moet niet naar dat banket gaan van mensen die verantwoordelijk zijn voor de ellende in de wereld. Hij moet zijn prestige niet lenen aan die paar bankiers die verantwoordelijk zijn voor het beleid dat honger veroorzaakt in Afrika en Azië, Latijns-Amerika en zelfs hier in Brazilië”, zei de Beweging van Landloze Boerenarbeiders (MST), een groep die de presidentskandidatuur van Silva heeft gesteund.

Anderen zien de reis naar Davos als een kans om de antiglobaliseringsgedachte naar de vijand te brengen en verwachten van Silva dat hij de deelnemers de volle laag zal geven. „Hij gaat niet naar Zwitserland om in te stemmen, maar om de ellende en uitsluiting aan te klagen”, zei vakbondsleider Carlos Alberto Grana.

Op het Economisch Forum zal daarentegen scherp worden gekeken naar de oplossingen die de pragmatische Silva in petto heeft voor de enorme schuldenlast en de economische malaise van Brazilië. Wat hij in Davos zegt zal de toon zetten voor de rest van zijn vierjarige ambtstermijn.

Toen het er in de aanloop tot de verkiezingen van oktober naar uit begon te zien dat de PT zou gaan winnen, lieten de beleggers de Braziliaanse aandelen en de munt vallen, uit angst dat de nieuwe regering een radicaal beleid zou gaan voeren waardoor de economie nog verder in het slop zou raken en waardoor de staatsschuld, die momenteel 60 procent van het bruto binnenlands product bedraagt, niet meer zou kunnen worden ingelost. Uiteindelijk bleek het allemaal erg mee te vallen en inmiddels heeft de munt weer iets aan waarde gewonnen en zijn er weer enkele kredietkanalen opengegaan. De economie is echter nog lang niet uit de gevarenzone en Silva heeft alle steun die hij in Davos kan binnenhalen hard nodig.

Gelukkig kan Silva voorlopig nog rekenen op grote populariteit bij het thuisfront. Het optimisme dat de voormalige metaalarbeider uitstraalt, is in heel Zuid-Amerika voelbaar. Toen Silva vorige week in Ecuador de beëdiging bijwoonde van president Lucio Gutierrez werd hij op straat en in het congres luid toegejuicht. Bij een kiezersonderzoek in het buurland Argentinië bleek Silva populairder dan alle presidentskandidaten daar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer