Binnenland

Crisisplan van Opsterland op de lange baan

De gemeenteraad van Opsterland heeft maandagavond het plan van het college om de gevolgen van de kredietcrisis het hoofd te bieden op de lange baan geschoven. Pas als in het najaar de begroting behandeld wordt, valt er een beslissing over de lijst maatregelen, waarin veel projecten naar voren gehaald zouden worden.

FD
30 June 2009 13:41Gewijzigd op 14 November 2020 08:14

De coalitiefractie van Opsterlands Belang (OB) diende een amendement in op het voorstel van de stimuleringsmaatregelen die de economische recessie moeten verlichten. De voltallige oppositie van ChristenUnie, VVD, OpsterLanders en de FNP steunden dit amendement, zodat een minieme meerderheid van elf tegen tien stemmen het voorstel in de ijskast zette.Op de lijst staan projecten als de verbouw van de raadszaal van het gemeentehuis, verschillende rioleringswerkzaamheden, het renoveren van hekwerk, trapveldjes en speeltuinen en de aanpak van het openbaar groen. Al deze projecten stonden al op de rol, maar zouden naar voren gehaald worden. Ook staan er nieuwe projecten op de lijst, zoals een kunstgrasveld voor voetbalvereniging De Sweach. In totaal is er 3,4 miljoen euro gemoeid met de lijst projecten.

Dat is OB te gortig. „We weten nog te veel niet over de financiële positie van Opsterland de komende jaren”, aldus fractievoorzitter Sikke Marinus. „Wat we wel weten is dat er vanaf 2010 een structureel tekort op de begroting is, dat in de jaren daarna oploopt tot drie miljoen euro - ook zonder deze projecten. We moeten niet vergeten dat we ook klaar moeten zijn voor de tijd ná de recessie.”

Gerrit Weening (ChristenUnie) vond dat er te veel klein grut op de lijst staat. „Het gaat over geneuzel als hekjes vervangen voor 125.000 euro. We zouden met zwaarder geschut moeten komen, wil het echt zoden aan de dijk zetten.”

Merkwaardig genoeg pleitte hij er wel voor om het grootste project op de lijst, de verbouw van het gemeentehuis (het Andreaehûs) à 1,8 miljoen, voorlopig van de lijst te halen.

Wethouder Kooistra waarschuwde nog: „Wij willen als gemeente een signaal geven. Als je het voor je gaat uitschuiven, is het geen signaal meer maar een achterlichtje. We moeten nu voortvarend te werk gaan.”

Het baatte niet, want OpsterLanders (één zetel) schaarde zich achter het amendement, waarmee het zijn eigen voorstel om de economie te stimuleren, een uitgebreid plan om onder meer de werkloosheid tegen te gaan waarover apart vergaderd zou worden, meteen ook in de ijskast zette.

DuurzaamheidOpsterlands Belang dreigde later op de avond met precies hetzelfde motief van onzekerheid over de financiële positie de duurzaamheidsnotitie Naar een klimaatneutraal Opsterland op de lange baan te schuiven. De aanstelling van een projectleider duurzame energie à 80.000 euro per jaar vond de fractie ook onverantwoord.

Jan Harmsma (PvdA) schoot daarbij uit zijn slof. „Of je het nu op dit moment doet of bij de begroting, je zult een keer het besluit moeten nemen om iets aan duurzaamheid te gaan doen. Nu is het de tijd daarvoor. Het is zonde van Opsterland als we dit nu laten liggen.” Uiteindelijk trok OB het voorbereide amendement om ook dit uit te stellen in.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer